dinsdag 31 juli 2018 - 15:05
Ik ken de plant, kent u het antwoord
Troost u: ook zonder uw weekendje weg was dit gebeurd!
Volgens mij zijn ze definitief 'Piepedada' en is goed afvoeren (verbranden?) de enige oplossing.
Sterkte!
dinsdag 31 juli 2018 - 15:13
dinsdag 31 juli 2018 - 20:53
Je kan je haagje houden . Het loopt terug uit maar zal er zo 3 keer per jaar bij staan . Hier hebben de vogels ontdekt dat het een kant en klare hap is . Ik ga het nog een jaar de kans geven
donderdag 2 augustus 2018 - 17:27
En ondertussen is het een ideale broedplaats voor weer hele generaties nieuwe Buxusmotten!!
donderdag 2 augustus 2018 - 17:30
Ik bestuif mijn Buxusbollen met lavameel, begonnen in april en herhaal dat maandelijks of na een regenbui ( die maar niet wil komen). De mot "zou" niet geneigd zijn om haar eitjes te leggen op planten behandeld met lavameel. Tot nu toe geen enkele rups bespeurd. Hopelijk blijft dit zo want anders gaan ze eruit.
donderdag 2 augustus 2018 - 17:53
Tja Charlotje . We gaan er ons mee moeten verzoenen dat dit nooit meer uit te roeien valt. Terug naar inheemse planten en die hebben ook zo hun ziektes en insecten die de boel verziekken. Sommige produkten zijn dan weer nadelig voor de vogels die de rupsen vangen
donderdag 2 augustus 2018 - 18:18
Rosetteb dat heb ik ook twee keer gedaan. Tot ik de bak met lavameel open had laten staan. En toen hadden we juist een stortbui. Een harde klomp. Je moet bij het spuiten wel een mondkapje op kwam ik achter. Een erg droge keel.
donderdag 2 augustus 2018 - 20:24
donderdag 2 augustus 2018 - 21:18
De buxus mot (rups) komt normaal enkel in planten die niet 100% gezond is ,dus bij te weinig voedsel en water,dat zie je niet altijd direct .Natuurlijk als er gn zieke planten meer zijn,eten ze ook de gezonde .Weet ik van een grote buxuskweker in de straat.
zaterdag 4 augustus 2018 - 14:45
@Babsie, Ja, Logisch dat hij dat zegt!!, en die prachtige 100% gezonde planten kunnen natuurlijk bij HEM gekocht worden!! haha, geloof je in sprookjes??
zaterdag 4 augustus 2018 - 15:02
Ahwel charlotje,nu ben je wel mis,ik woon hier op de boerenbuiten en hier zijn er nog eerlijke mensen,die zelfs elkaar helpen,zelfs nog gratis .Spijtig genoeg is die kweker 52j in februari gestorven ,gestikt in potje mosselen.
Allergische reactie.
Hier kent iedereen elkaar en en kost een goeiedag ook geen geld.
Een doosje eieren ,kropje sla in de plaats kan hier nog allemaal .
Voor sprookjes ben ik te oud maar ik geloof nog altijd in de goedheid van d mens.wederdiensten veroorzaken gn oorlog
zaterdag 4 augustus 2018 - 16:23
Het is wel bewezen dat ongezonde buxussen grotere en gemakkelijkere prooien zijn dan gezonde.
zaterdag 4 augustus 2018 - 16:45
Daar geloof ik niets van Pouketie. Die buxus mot pakt gewoon de eerste de beste buxus. Jaren lang gezond en twee jaar terug begon het hier in ons dorp. Later dan in het zuiden.
zaterdag 4 augustus 2018 - 18:10
Toch is het zo en heb het hier al dikwijls ondervonden. Hier nog een bewijs:Buxusmot
De buxusmot
buxusmot
1. De buxusmot verkiest verzwakte buxussen.
Wie de buxusmot heeft, denkt alleen maar aan: “hoe moet ik die bestrijden?”.
Wanneer je veel last hebt van de buxusmot, dan wil dat ook iets zeggen over uw buxussen. In de natuur moet alles wat niet goed genoeg is opgeruimd worden. Hiervoor heeft de natuur een heel arsenaal opruimers: “schadelijke insecten” genaamd.
Een verzwakte persoon is ook veel vatbaarder voor bacteriën dan een gezond persoon. Ze kunnen er ook veel gemakkelijker woekeren. Zo is het ook met uw buxussen.
Ook insecten verkiezen zwakke planten. Philip Callahan: “Het duurde 40 jaar voordat ik begreep dat ongezonde planten lichtjes hogere ethanol en ammonia infrarood signalen uitzenden, dan gezonde planten.”
Iedere entomologist (= bestudeert insecten) wordt geleerd dat de twee meest aantrekkelijke stoffen voor insecten ethanol en ammonia zijn: de twee voorlopers van fermentatie en dood.
De moderne landbouw “drogeert” zijn planten met ammonia en is dan verwonderd dat ze zoveel moeten spuiten tegen insecten.
Zorg dat uw buxussen in optimale gezondheid verkeren en je zult slechts sporadisch een buxusmot hebben. Zelfs al heb je toch enkele rupsen, ze zullen geen plaag worden.Een buxus die in een topconditie verkeert zal niet alleen veel minder buxusmotten aantrekken en veel mooier zijn, maar zal bij schade deze schade heel snel zelf kunnen herstellen.
zaterdag 4 augustus 2018 - 18:17
Wil je het het goede nieuws horen,de wespen eten nu de buxusmot .Stond in de krant.
zaterdag 4 augustus 2018 - 22:03
Blijkbaar stonden in mijn woonplaats alleen maar ongezonde buxussen want die zijn straat voor straat ten prooi gevallen aan de buxusrups! Gezonde sterke planten zijn beter bestand tegen schimmelziektes maar de buxusrups is geen schimmel maar een plaag. Gezondheid van een plant doet dan weinig terzake. Vergelijk het met een sprinkhanenplaag: als die toeslaat blijft er ook weinig groen meer over, onafhankelijk van de conditie van een plant.
Buxus is verleden tijd. Maar zoals de Duitsers het zo mooi zeggen: Die Hoffnung stirbt zuletzt.
Gegroet, de tuinprins
zondag 5 augustus 2018 - 14:06
Tuinprins.
U verwoordt mijn gedachten! Alle Tuinvrienden die in de loop van de afgelopen jaren hun dierbare Buxussen 'Piepedada' hebben zien gaan, kregen door voorgaande reacties dus het verwijt dat zij geen 100% gezonde planten zouden hebben gehad, en dat de rampspoed derhalve aan zichzelve te wijten zou zijn (hadden ze maar voor 100% gezonde planten moeten zorgen!!)
Hier in Frankrijk zijn hele dorpen inmiddels 'Buxus-loos'...geluk-bij-een-ongeluk is dus dat ze door deze invasie van de Buxusmot van al die inferieure planten af zijn gekomen!
Een luid jankend hondje
zondag 5 augustus 2018 - 14:26