Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik kocht me gisteren een ficus carica Leon de vos.
Een specifiek ras zo hoorde ik (enkel verkrijgbaar in Oudenaarde). Nu las ik online dat dit ras genoemd is naar de naam van een familielid dat gedurende 40 jaar een boom had die goeie en vele vruchten opbracht. Ikzelf heb een ficus carica del portogallo. Nu heb ik het gevoel dat deze zeer veel gelijkenissen heeft met deze Leon de vos. Kan mij iemand wat meer vertellen hierover?
Vermoedelijk is de Ficus carica Leon de Vos een al bestaand ras dat door de de plantbezitter opnieuw benaamd is. Oude Ficus carica's die bij ons groeien zijn vaak meegebracht vanuit Frankrijk of andere zuidelijke vakantie landen. De meeste leggen hier het loodje omdat ze niet goed winterhard zijn. Andere dragen hier geen vrucht en worden daarom uit de tuin verwijderd.
Er bestaan zeker een paar honderd geselecteerde soorten van de eetbare vijg dus zo goed als onmogelijk om de juiste naam te geven. Als je zoekt op 'figues' en 'variétés' of 'figs' en 'cultivars' kom je lijstjes tegen van geselecteerde soorten van Ficus carica.
Ik heb die vorig jaar daar ook gekocht, ik ben benieuwd of hij goed de koude periode is doorgekomen zonder bescherming, ze hebben mij verteld dat hij zeker -15°C aan kan
Met zeer hoge waarschijnlijkheid is dit gewoon een oude goed winterharde soort als 'Brown Turkey', 'Bornholms Diamant', 'New Brunswick', 'Precoce de Dalmatie' etc.
In de Lage Landen is er weinig veredeld/geselecteerd met eetbare vijgen. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat "Leon de Vos" een unieke soort is die in België is ontstaan. Vermoedelijk dus vanuit het zuiden meegebracht. De oorspronkelijke naam zal niet bekend zijn geweest of verloren zijn gegaan en iemand vond het wel een goed idee om deze vijg naar Leon de Vos te vernoemen ....
Op basis van de vorm van de vrucht en de kleur ervan zijn vijgen maar in beperkte mate te identificeren aangezien er zoveel benaamde soorten zijn.
Sommige vijgensoorten zoals 'Brown Turkey' zijn bij ons goed winterhard mits ze in de winter niet bloot gesteld staan aan koude vorstwind en aan de droge kant staan. Wel kunnen soms de takken iets invriezen maar bevroren delen kunnen in april worden weggesnoeid.
Met zeer hoge waarschijnlijkheid is dit gewoon een oude goed winterharde soort als 'Brown Turkey', 'Bornholms Diamant', 'New Brunswick', 'Precoce de Dalmatie' etc. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat "Leon de Vos" een unieke soort is die in België is ontstaan. Vermoedelijk dus vanuit het zuiden meegebracht. De oorspronkelijke naam zal niet bekend zijn geweest of verloren zijn gegaan en iemand vond het wel een goed idee om deze vijg naar Leon de Vos te vernoemen ....
Hallo zijn hier soms mensen die stekken van hun vijgenboom willen ruilen. Ikzelf heb een Brogiotto Bianco (honingvijg) Ben op zoek naar een Del Portogallo. Dank u