Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Begin dit jaar (begin april) hebben we voor het eerst een fruitboom in de tuin geplant (hoogstam Elstar). Nu wil ik er dit najaar graag een tweede bij planten maar ik weet nog niet goed welk ras.
Ik heb wel enkele eisen:
- Goed bestuivend met Elstar
- Niet of heel weinig ziektegevoelig (wil biologisch te werk gaan)
- Rode eetappel voor uit de hand
Ik dacht zelf al aan Delcorf, Fuji Kiku 8 of Red Elstar. Zijn dit goede rassen rekening houdend met bovenstaande? Welk ras raden jullie mij aan?
Btw, de Elstar die we geplant hebben staat vol in blad, maar heeft niet gebloeid in de lente. Komt dit omdat hij aan de late kant geplant is? En wanneer mogen we daar voor het eerst appelen aan verwachten?
Hoogstam draagt vruchten als hij 8 tot 10 jaar oud is.
Meeste hoogstam bomen zijn pakweg 4 jaar als je ze koopt.
Reken dus nog een 4 tal jaar eer je vruchten zal hebben.
Rode elstar , zou ik niet doen , dan heb je 2x dezelfde appel , alleen de ene ietsje roder dan de ander.
Delcorf , neen , niet in hoogstam. Het is 1 van de beste zomerappels , das waar , maar wat ben je met 50 tot 100 kg appelen die je niet kunt bewaren. Ze zijn NU rijp , de mijne zijn een paar dagen geleden geplukt , en je kan die een maandje bewaren. Kies deze boom in laagstam of halfstam als je er nog een plaatsje voor kunt vinden.
Fuji , mja , maar of je die kunt vinden in hoogstam ??
Ikzelf zou santana aanbevelen. Heel gezonde boom , goeie groeier , lekkere rode appel zoals je vraagt. EN goede bestuiver voor estar.
Santana is een goede keuze, dit geldt ook voor de Ecolette, echter deze vruchten lijken nogal sterk op Elstar en rijpen ongeveer op hetzelfde moment als Elstar. Dat kan een nadeel zijn. Ecolette en Santana zijn goede alternatieven voor de Elstar voor wie biologisch wil tuinieren. Delcorf is een lekkere appel maar niet erg ziekteresistent.
Enkele resistente zelfbestuivende rassen met rode vrucht en een andere rijptijd dan Elstar: Stark's Earliest (Scarlet pimpernel), een zomeras dus slechts kort houdbaar helaas. Brabantse bellefleur: een laat ras, goed houdbare appels, wel beurtjaargevoelig. Er zijn nog veel meer mogelijkheden als u genoegen neemt met een rode blos in plaats van geheel rode vruchten.
Bedankt voor het advies. Santana lijkt me dus wel een goede keuze.
Nog 2 vraagjes die hier bij aansluiten:
1) In hoeverre zijn steunpalen echt nodig bij het aanplanten van een jonge hoogstam? Bij de Elstar hebben we dit zonder gedaan en hij groeit mooi recht. Er zijn natuurlijk wel veel bomen en hagen in de buurt waardoor hij wat beschut staat. Niet op een grote open plek.
2) Wat is de minimumafstand tussen 2 hoogstambomen? Onze tuin is erg diep, maar in de breedte niet echt groot.
1 Paal aan de westkant van de boom is voldoende.
De boom kan zichzelf wel rechthouden , maar als het stormt is de boom toch blij dat hij zich kan vasthouden aan de paal
afstand. Ik persoonlijk verkies een 8 meter tussen 2 hoogstam appelbomen.
ok, misschien moet ik toch ook eens halfstam of laagstam overwegen want dan kan ik meer fruitbomen zetten. Voor hoogstam is 2 echt het maximum en denk dat ik dan net niet aan 8 meter zal geraken.
Overigens lijkt het Topaz ras mij ook interessant. Iemand ervaring mee?
maar als je een halfstam op MM106 ofzo kiest , dan komt je toe met 5 tal meter.
Maar idd , gezien de plaats blijkbaar niet meer dan 16m is in totale lengte , kan je beter gaan voor een laagstam haag. bij mij staat de haag op B9 en M9 onderstam , op 90cm in de rij. dus in uw tuin zet je makkelijk 16 soorten , haag hou je op 2,5 a max 3meter hoog , dus zo te plukken , maximum klein trapladdertje nodig.
je zult meer rassen hebben , meer variatie dus , kan je perfect de oogst spreiden over meerdere maanden , makkelijker om je bomen te controleren , behandelen indien nodig ... risico spreiding.
1 nadeel , bomen worden bijlange zo oud niet , neem pakweg 20 jaar.
je hebt wel bijna onmiddelijk fruit. verschillende 1 jarigen van mij hebben deze zomer al vruchten.
Hier ben ik weer. De herfstvakantie lijkt mij het ideale moment om te gaan planten, maar ik heb nog een vraagje. Ik zou graag nog een laagstam Granny Smith erbij zetten. Maar kan die wel bevrucht worden door een Elstar en/of Santana?
Granny smith heeft inderdaad warmer maar vooral droger weer nodig. En daarnaast, net zoals de meeste commerciële appelrassen tonnen bestrijdingsmiddelen tegen schurft, meeldauw,...
Je koopt dat soort appels beter in de winkel.
Ik vind zelf Cwastresse Double ook een zure appel die lekker smaakt.