Gevonden! Hier is het recept dat ik als guideline gebruik, het is er een van Rick Stein:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/raisedporkpie_684 maar de meeste thuisgemaakte pork pie degen worden met varkensvet gemaakt in plaats van boter. Ik koop gewoon goeie deeg.
De werkwijze komt erop neer dat ge de dag ervoor een jelly maakt van varkensbotten. Dan op de dag zelf een brokkeldeeg maken en het in een diepe vorm doet en wat laten overhangen aan de rand.
Die vorm opvullen met gekruid gehakt (genereus zijn met de kruiden) of opengesneden biologische worsten (de kruiden in gehakt juist krijgen is niet altijd zo gemakkelijk), er kan wat spek doorgedaan worden ook.
Nog een dakske van deeg erop leggen, en in het midden van het dak een 2cm gaatje doen om de stoom te laten ontsnappen. Zo een tjoepke van een deegzak erin steken zorgt ervoor om dat schouwke open te laten. Wat ei erbovenop en voila, het kan de oven in. Een 1.5kg vulling kan 2 uur duren in 200C om gaar te zijn.
Eens klaar laat ge het afkoelen. Wanneer het op kamertemperatuur is warmt ge de jelly een beetjen op, genoeg om het vloeibaar te maken, en de holle ruimte in de pie tussen het vlees en de korst opvullen met die jelly. Dan de frigo in, en de volgende dag is het klaar!
Er zijn redelijk wat verschillende recepten, maar dat is de grote lijn ervan. De korst is nogal zwaar en niet iedereen eet graag jelly, maar gewoon de binnenkant alleen opeten kan ook en de korst kan naar de vogels - de bedoeling van de korst was oorspronkelijk om het vlees te beschermen, niet om opgegeten te worden, dus ge moet u daar niet schuldig om voelen!
Er zijn te weinig dagen in de week om alles wat lekker is te kunnen opeten!