Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ikzelf gebruik altijd vijveraarde. Ik koop dat hier bij de plaatselijke boerenwinkel van veevoer e.d. Maar de boerenbond, tuincentrum of misschien ook nog wel de bouwmarkt verkopen dat ook.
Ik plaatste in mijn koivijver destijds de planten rechtstreeks in fijn grind. Op die manier kreeg ik geen opwelling van zand als de kois toch eens een keertje wroeten en de planten haalden rechtstreeks hun voeding uit het water. Na een tijdje beslaat er overigens toch een hoop organisch afval tussen het grind.
Er zijn voors en tegens bij deze werkwijze, maar mijn planten deden het echt wel goed hoor. Natuurlijk werkt deze aanpak niet bij waterlelies hé!
Oke...Ik neem gewoon de vijveraarde...bedankt voor jullie advies.
Jennette:tuurlijk zet ik een foto..in deze topic van onze nieuwe vijver...maar duurd nog wel even hoor,we hebben nu de boom er eerst uitgehaald(gisteren)....dus dan weet je wel wat we nog allemaal moeten doen he.
Gr Inge en Gr aan Ger
Ik gebruik gewoon klei. Kost niks: je haalt het uit de grond (er moet natuurlijk wel een kleilaag aanwezig zijn). Het is ook heel gemakkelijk te verwerken: de klompen klei in de mand stapelen, beetje aandrukken, de wortels van de planten uitspreiden, kleine brokjes klei er bovenop en omheen boetseren... En het bestaat niet dat de plant loskomt bij het in het water zetten. Nog een voordeel: het geeft een minimale en slechts plaatselijke vertroebeling van het water als je de potten in de vijver zet. En nog een voordeel: als je naderhand wil bijplanten of zo plaats je de nieuwe plant bovenop de klei en je boetseert er wat klei omheen. En dat zonder de pot uit het water te halen. Doordat het water nauwelijks vertroebelt zie je perfect waar je mee bezig bent. Klei is bovendien rijk aan voedingsstoffen.
Het zou mij sterk verbazen als waterplanten hun wortels alleen gebruiken om zich te verankeren. Sommige wel, natuurlijk, maar als ik uw gedachtengang volg dan nemen waterlelies dus hun voedsel op via de stengels en de onderkant van de blaren?
Nu je 't zegt... Ik heb mijn vijver nu drie jaar en het eerste jaar waren er algen, het tweede jaar minder en dit jaar zijn er geen algen te zien. Vreemd als je 't mij vraagt.
Birdwatcher zei ook duidelijk "KANS"! Dat wil dus niet zeggen dat het altijd zo is ... Veel hangt af van de kwaliteit van de klei of grond die je gebruikt.
Overigens ben ik het ook niet eens dat waterplanten hun wortels enkel gebruiken voor verankering (en volgens mij heeft niemand dat hier beweerd ook).
Mijn waterplanten destijds (ik heb nu geen vijver meer) haalden gewoon het voedsel uit het water. Overigens doe ze dat in vijvergrond ook voornamelijk. De grond is eigenlijk enkel het medium om te verankeren: voeding is bijgevoegd en komt later met het water in het medium. In een aquarium wordt dat erg duidelijk: de planten staan in een vast medium (fijn zand met grind erop) en krijgen wekelijks vloeibare meststof of in de vorm van tabletten.
Heb je trouwens al eens ooit gehoord van "hydrocultuur"???
Overigens ben ik blij verast om te horen dat waterlelies het goed doen in grind en eveneens blij te horen dat in sommige vijvers klei niet leidt tot extra algen. Beiden een punt van mijnentwege dus!
In 'aarde' planten is wel de natuurlijke gang van zaken en ik vind het gebruik van klei interessant (overigens een idee van een bevriende tuinman). Maar grind doet het duidelijk even goed en er is niets op tegen, dit moet ik toegeven.
Eigenlijk wel interessant. We zouden dus net zo goed bakstenen kunnen gebruiken waar we de planten voorzichtig aanbinden (je hebt bakstenen met drie gaten in). Gemakkelijk om ze uit de vijver te halen (geen gezeul met zware korven).
Persoonlijk gebruik ik liever geen grind. Mijn vijver is nogal groot en voor de jaarlijkse schoonmaak moet ik door de vijver waden. Als ik dan op zo'n steentje trap doet dat mijn vijverfolie geen goed.