Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Dag allemaal!!!
Heeft er iemand tips om orchideen te verzorgen? Ik probeer altijd te doen zoals ze mij in de winkel zeggen, enzovoort enzoverder, maar ze gaan altijd dood!!!
Help!
Inderdaad Emilio, da's al een belangrijke opmerking.
Pitipahke, lees eens de volgende topics, er werden al heel wat vragen gesteld omtrent dit onderwerp.
Je gaat daar zeker al een pak informatie vinden.
Mijn moeder, die 89 jr. is, heeft al jaren orchideën, 5 stuks.
Elke keer nadat ze uitgebloeid zijn worden de stengel afgeknipt boven het 2e lot.
Een aantal maanden later komt daar weer een nieuwe stengel op en gaat de orchidee weer opnieuw bloeien.
Met water is ze zuinig. Elke week goed nat maken en idd zorgen dat er geen water in het hart van de plant terecht komt. De uitgebloeide orchidee krijgt 1x per maand goed water.
De bloeiende orchideën krijgen 1x in de 2 weken orchidee-voeding die speciaal ervoor is.
Orchideeen zijn bovenal moerasplanten.
Je moet er dus eigenlijk zo weinig mogelijk mee bezig zijn.
Amper water, amper zon. dat is de truuk.
Sorry Cavati,
Maar orchideeën zijn HELEMAAL GEEN MOERASPLANTEN.
De meesten komen uit het tropisch regenwoud. Dat is wat anders dan een moeras.
Sávonds of snachts een regenbui. En dan overdag warm maar droog. En dan licht Veel, heel veel licht. Maar gefiltert. als door een bladerdak. Dan zijn er ook die aan de voet van de hymalaya groeien. En die staan dus in de winter koel en droog.
En dan bedoel ik kurk droog.
ik heb er 1, een phalaenopsis.
ik geef 1x per week water, ik zet de plant volledig met de wortels onder water gedurende +-10 minuten
dan haal ik hem uit het water en laat ik al het overtollige water uit de pot druipen, het is belangrijk dat het overtollig water eruit gaat, want als de plant met de wortels in het water staat gaat hij kapot.
Dan zet ik hem aan het raam, let wel dat het een raam is waar nooit de volle zon op schijnt, anders gaat hij ook kapot.
Hij bloeit nu al meer dan een maand. Wanneer de bloemen uitgebloemd zijn moet je de stengel knippen tot de 2e knop, tenzij de stengel reeds helemaal verdroogd is, dan mag je hem tot tegen de plant knippen.
De standplaats is heel belangrijk ... een raam waar nooit de zon op schijnt EN een raam zonder verwarming eronder. Ten minste dat heb ik altijd gehoord en ik pas het ook toe op mijn eenzame orchidee en het werkt. Hij is opnieuw een stengeltje aan het maken om te bloeien. Ik wacht er met veel ongeduld op.
Hallo,
hier spreekt men van matig water geven. Mijn orchideeen gingen steeds stuk ben raad gaan vragen aan iemand die er veel heeft die vertelde mij dat hij ze elke dag onderaan in het water zette als ze bloeide. Dit heb ik met mijn orchideeen gedaan en zo heb ik er reeds van de dood gered. Je moest maar eens zien hoe ik één in bloem gekregen heb die voor dood weggeworpen was.
De boodschap is onderaan in een tasje watergeven en veel licht.
Veel succes met deze mooie planten.
marleen
Het zijn eigenlijk planten die in een tropisch woud leven en zelfs geen grond nodig hebben. Grond (substraat van schors) dient enkel maar voor de houvast want in de serres van Laken staan ze zonder sustraat te wiebelen in hangmandjes.
Een doorschijnende plastiek bloempot (met veel gaten onderaan !!!)is het best. De wortels houden van licht. Druk hun luchtwortels dus ook niet in de pot. Geen zon, echt geen zon is heel belangrijk.
Ik zet ze samen 1x/week buiten en begiet ze dan met lauw regenwater. Laat ze goed uitdruppen en dan mogen ze terug binnen. Zo boots je het best hun habitat na: een plotse regenbui waarbij het water niet blijft staan.
Mest: speciale voor orchideeën maar misschien lukt het met andere ook, 1x/2 weken bij bloei.
Bij mij bloeien ze altijd terug.