Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Heb dit voorjaar een citroenboompje aangekocht en in juni de kleigrond verwijdert en in dcmcituspotgrond gezet
Deze en ook andere citrusplanten hebben niet zo goed gegroeid dit jaar bij mij
Maar nu in de veranda (+6gr en veel licht , heeft geen volle zon) heeft enkel deze heel veel bladeren al laten vallen en ook beginnen takken zwart te worden en af te sterven
Heb deze steeds weggesnoeid tot op gezond hout maar blijft verder gaan
Het begint bij een blad aan de middennerf , gaat verder tot het blad bijna helemaal zwart is en dan gaat het verder naar de takken
Geef heel weinig water nu in de winter , laat de potkluit juist niet opdrogen
Dus mijn vraag hoe kan ik dit stoppen( er zijn nog een paar gezonde takken en bladeren)en ook kan dit eventueel op mijn andere planten overslaan
mvg Luc
Staat of heeft de plant misschien op een plek gestaan waar condens op de plant kan vallen? Als dat vocht, wanneer de planten binnen staan, vóór de avond niet opgedroogd is, gaat dat vaak razendsnel. Kan al in 1 nacht. Of is hij misschien bespoten met vocht / water? Of was de luchtvochtigheid in de veranda misschien heel hoog? Dit zijn allemaal factoren die taksterfte kunnen bevorderen. Het probleem is vaak ook dat als het eenmaal aan de gang is, het soms moeilijk te stoppen is. Een iets drogere luchtvochtigheid zal met dit winterweer vanzelf komen. Sommige planten / variëteiten zijn er gevoeliger voor dan andere.
Ook is het mogelijk om een keer in de morgen te spuiten met biologische zwavel. (bayer heeft dit o.a.) Daarme wil het ook wel eens stoppen. Zeker zorgen dat de plant voor de avond weer droog is.
Onderaan de stam , net op de rand van de potgrond is toch ook niet te zien dat aan de voet van die stam stukjes bruin worden, de schors los laat of zelfs vocht naar buiten komt? Of zie je vocht uit de stam komen net boven de entplaats? (als hij al geënt is)
Hallo Ben
Ik zie geen enkele van die laatst opgenoemde symptomen die je vermeld
Hij is wel geent
Het zal waarschijnlijk dan om een gevoelige soort gaan , maar zou dit eventueel kunnen overslaan naar mijn andere citrussen die ernaast staan (besmettelijk)
Als het toch waarschijnlijk niet te stoppen valt , zou het dan mss interessant (als experiment dan) kunnen zijn om hem iets warmer (10a 15 gr) te zetten
Zou het er zo mss kunnen uitgroeien of haalt dit niks uit
mvg Luc
Zou te proberen zijn. Echter niet te warm! Maar nog belangrijker is dat de luchtvochtigheid waar de plant staat, of komt te staan, niet te hoog is.
Stoppen zou kunnen met b.v. die genoemde zwavel. Of het verschijnsel volgend overwinteringsjaar weer niet optreedt bij deze zelfde plant is de vraag. Dat hangt ook samen met de algehele gesteldheid van die plant. Ik kan het misschien het gemakkelijkst omschrijven als: er zitten bepaalde "elementen" in de plant die bij ongunstige omstandigheden deze verschijnselen sneller laten zien en bij ideale omstandigheden niet. Komende zomer zou ik deze plant zeker niet langere tijd veel te nat laten worden.
Het gaat niet zomaar over naar de andere planten.