Heel fijn dat je dat wil doen! Wel nieuwsgierig: wat beweegt je ertoe?
De grond zeker niet verrijken! Niet met compost, zeker niet met wat voor mest dan ook. Bloemenweides vragen arme grond. Bij natuurprojecten wordt de toplaag soms zelfs afgegraven om te rijke grond kwijt te geraken.
Koop niet zomaar ergens wat "bloemenweidezaad". Daar zitten dikwijls ook heel wat graszaden in. Of zaden van niet-inheemse bloemen. Of alleen zaden van eenjarigen. Of zaden die het niet noodzakelijk naar hun zin hebben op het type grond dat je hen kan aanbieden.
Als het budget het toelaat, kijk dan bv. eens naar het aanbod op
https://www.ecoflora.be/nl-nl/lijst-van-producten/57-bloemenweiden, of lees alvast de tips daar (en elders).
Verwacht niet meteen wonderen. Foto's van mooie bloemenweides zijn meestal het resultaat van jarenlang volhouden en bijsturen.
Bv. door het maaisel af te voeren (nadat de zaden van de eenjarigen gevallen zijn), kan je te rijke grond verarmen, maar dat kan ettelijke jaren duren.
Plant gerust ook wat bloembollen in die weide: krokussen, sneeuwklokjes, botanische tulpen, narcissen ...
In het vroege voorjaar geven ze alvast kleur aan je tuin en vinden bestuivers meteen ook nectar en pollen.
Vermijd invasieve exoten zoals de hyacint die o.a. wordt verkocht onder de namen Spaanse hyacint, boshyacint, wilde hyacint, Hyacinthoides hispanica, Scilla hispanica, Scilla campanulata blue, Endymion hispanicus... Die vormt een bedreiging voor onze inheemse hyacint, Hyacinthoides non-scripta, die o.a. het Hallerbos elk voorjaar zo prachtig kleurt. Helaas heet die in het Nederlands net zo goed boshyacint en wilde hyacint.
(Bij twijfel, gebruik je favoriete zoekmachine, zoek de naam van de plant en voeg "invasieve exoot" toe.)
Ik begrijp je vraag over de taxushaag niet. Als die nu 80cm hoog is, gaat die geen probleem vormen voor een bloemenweide met een zuidelijke richting.
Als je met dit project onze biodiversiteit wil ondersteunen, mag die haag best nog wat hoger en dikker, zodat o.a. vogels er schuil- en nestplaatsen in kunnen vinden.
Onze taxushaag is ondertussen zo'n 1,5m. Zelfs aan de meest schaduwrijke kant groeien nog massa's (gewenste) planten.