Leuk onderwerp maar minder leuk voor jouw
Ten eerste zou ik elk advies van planners hoe je gazon te behandelen direct in de wind slaan, vermoedelijk ga je het dan nog erger maken en blijft er straks niets meer over dit aankomend jaar. Je gaat symptoom bestrijding doen en kunt het nog veel slechter maken.
Kern waar het mis kan gaan nu:
*Sporen van schimmels verdelen (maairobot) en verstikking door gras laten liggen.
*Stikstof overschot (te veel bemesting en met hoge PH snelle mineralisatie)
*Te hoge PH (dus absoluut geen kalk gebruiken).
*Vilt en te nat.
*Emelten/engerlingen (nat gras en veel nieuw jong gras (teveel voeding).
Tips:
*Niets doen en maaisel weghalen (en daarmee sporen van schimmels).
*Plastic zwarte vuilniszak naast geel/kaal gras in de nacht, in de ochtend controleren op larven.
*Geen voeding om het bodemleven deels uit te putten de aankomende tijd (overbemesting)
*Geen kalk om mineralisatie van stikstof te vertragen en er is al een zeer hoge PH.
*Niet te weinig (en te vaak) water geven zodat de wortels dieper gaan van het gras.
*Maaien en verticuteren wanneer het gras echt begint te groeien (hooivork op natte plekken).
*Maaien op 3cm en in het najaar steeds iets hoger instellen tot 5cm.
*Voor de zomer waarden controleren en voedingsplan opstellen.
Voor de natte plekken (kun je nu mee beginnen)
https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/1456/gazonverluchter-groen
https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/1881/priksandalen
Eenmalig na de uitputting 20m is ook wel genoeg voor30m. (half Mei), let er op dat je het gehele grasveld opnieuw aanvult met graszaad om rare plekken te voorkomen mbt verschillende grassoorten. Anders heb je deels speelgras, siergras, snelgroeiend gras en etc verdeelt over verschillende plekken. Dus niet 1 slechte plek inzaaien maar na het verticuteren het gehele veld aanvullen met zaad.
https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/3906/gazonherstel-4-kg
3/4x voeding per jaar en niet over bemesten. Jul./okt./feb/mei (afhankelijk van winter). In okt minimaal bemesten omdat je de groei niet absurt wilt blijven stimuleren voor de winter, je zou eventueel (mijn keuze) een meststof kunnen nemen die slechts 6 weken voeding afgeeft.
Maar dat moet je opnemen in je voedingsplan. En let er op dat mestkorrels en kalk niet samengaan, killer combinatie. Er is wel voedingsstof in combi met kalk en kan je eventueel in het voorjaar gebruiken mocht je echt een te lage ph hebben.
https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/3110/gazonmest-3kg-100m
Alleen kalk toevoegen als je de PH weet.
https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/9917/gazonkalk-evergreen-4-kg
Mocht je engerlingen hebben.
https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/24486/stop-engerlingen-1-kg-ecokuur-producten-online
Mocht je veel larven hebben dan kun je aaltje's gebruiken of een bestrijdingsmiddel. Verder ben ik geen voorstander van van mestkorrels omdat deze (begin product) vaak niet goed verhit zijn (dus levende zaden) en er veel kans op onkruid bestaat daardoor. De prikschoenen kun je met flinke regelmaat gebruiken zodra je merkt dat er natte plekken ontstaan. Wees niet te bang om in het voorjaar het gazon even flink te mishandelen, mag best wel even lelijk worden en in een weekje of 6 is het hersteld.
Verticuteren moet je van links naar rechts doen en van boven naar onder dus tweemaal, ik ben voorstander om het te doen wanneer het gras begint te groeien. De reden hiervan is het volgende: op een open oppervlakte is de grond veel kouder en groeit het gras dus later dan in een beschutte tuin. Ben je te vroeg beschadig je veel terwijl het nog niet lekker groeit, flink kou er over en het gras heeft te leiden. Vandaar dat planners voor gras niet echt handig zijn. Daarnaast is de winter een raar iets, ben je te vroeg met veel bemesten en er komt een flinke winter achterna is het ook niet goed, dus in het voorjaar is bemesten met iets wat 6 weken afgeeft ook ene relatief veilige keuze om wat meer op het seizoen in te spelen.
Een hele simpele domme controle over de bodemgesteldheid is controleren op wormen, hooivork in de grond en wiebelen maar. Stikt het van de wormen is het wellicht even te "gezond" en zit er echt niets dan is de bodem kaal/uitgeput. Zie je veel kleine hoopje's tussen het gras dan heb je veel wormen/dauwpieren. Wormen zijn goed om ook de viltlaag weg te krijgen, teveel en ze vreten meer dan de bedoeling is met nare hoopje's op het gras en een stuiterende robotmaaier
Heb je totaal geen wormen, ga naar een gezond grasveld in de buurt en gooi een emmer water met een scheutje zeepsop op het gras in de vroege avond of ochtend en je hebt een bult te pakken die je weer in je eigen veldje kan gooien.
Al met al, een kant en klare oplossing is er niet en het gaat dan een beetje maatwerk worden. Maar het is wel erg leuk en je kunt het perfect krijgen met een beetje zoekwerk en de juiste middelen.
Zal zo nog even een schema maken die logisch is.....
Ongeveer (dus afhankelijk van omstandigheden)
Beetje veel tekst, mijn autisme ging aan de loop omdat ik het leuk vind en zo werkte in het verleden.