Bladluizen zijn een belangrijke bron van voedsel voor veel andere dieren. Als je alle bladluizen zou verwijderen, dan is je tuin ook minder aantrekkelijk voor die andere dieren.
Krijg je dan alsnog een bladluisinvasie, dan heb je maar weinig natuurlijke vijanden in de buurt om je te helpen om die invasie in te dijken.
Een gezonde plant kan echt wel een paar bladluizen verdragen.
Best is om je tuin diervriendelijk in te richten en ervoor te zorgen dat je een natuurlijk evenwicht krijgt. Denk o.a. aan nestkastjes en schuilplaatsen voor vogels, lieveheersbeestjes, oorwormen, gaasvliegen, wespen, galmuggen... Hou er ook rekening mee dat sommige bestrijders alleen bladluis lusten als ze larve zijn en dat volwassen exemplaren nectar en stuifmeel nodig hebben - en plaats om hun eieren af te zetten.
Eigen ervaring heeft geleerd dat sproeien met gif er vooral voor zorgt dat de fabricant van dat gif er rijker van wordt.
In onze vorige tuin hadden we een beukenhaag geplant. Een aantal reserve planten hadden we vlak bij de moestuin gezet. De eerste paar jaren hadden die beukenplanten behoorlijk veel last van bladluis. Mijn dierbare eega haalde de gifspuit boven, maar niet aan de moestuin. Het derde jaar viel er aan die moestuin nog nauwelijks bladluis te bespeuren, terwijl de haag aan de voortuin nog altijd behoorlijk last had. Besloten om daar ook niets meer te doen en het probleem loste zichzelf op. In het voorjaar soms een korte opstoot van bladluis, maar wat later niets meer te zien - buiten meesjes die kwamen kijken of er nog wat te bikken viel en een merel die de haag goed genoeg vond om er jaar na jaar een nestje in groot te brengen.
Mocht het echt te erg worden:
* tuinslang bovenhalen en bladluizen afspuiten met koud water - best regelmatig herhalen
* nakijken of er geen mierennest in de buurt zit - mieren zijn dol op de honingdauw die bladluizen afscheiden
- een niet al te groot mierennest kan je proberen weg te vangen door er een grote bloempot gevuld met een mengsel van aarde en compost (het geheel moet vrij luchtig zijn) omgekeerd over te zetten. Na een tweetal weken zullen de mieren hoogst waarschijnlijk hun eieren naar die bloempot hebben verhuisd. Je hoeft hem nu alleen zelf nog maar naar een andere plaats te verhuizen. Liefst niet verdelgen. Ook mieren zijn nuttige insecten. Zie o.a.
http://blog.natuurlijkemoestuin.be/tuinbewoners-graag-gezien-of-niet-mieren/ Sommige miersoorten bestrijden ook andere miersoorten. Best even nakijken wat er in je tuin leeft en wat je echt liever kwijt bent.
* besproeien met gier gemaakt van brandnetels (stinkt enorm!), uien, knoflook, rabarber... Afkoelen met ijsblokjes is altijd goed. Bladluis houdt niet van kou.
- Je leest ook wel eens over gier gemaakt van tabak, maar nicotine zou ook het zenuwstelsel van nuttige insecten zoals bijen aantasten. Bijen hebben we echt wel nodig.