Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik weet het, er is hier wel al wat over heermoes geschreven, maar nergens al een antwoord gevonden op wat ik in mijn hoofd heb. Wij hebben ook een stukje waar nogal wat heermoes staat. Nu had ik het volgende in gedacht. Zou het helpen als we het stuk grond ongeveer een spa diep afgraven. In deze put een worteldoek leggen om het eventueel achtergebleven onkruid in de grond tegen te houden. De put dan terug vullen met mooie, goeie grond zonder heermoes in. Kan dit een oplossing bieden? Of is het een nutteloos werk? Wel handig om weten voor we aan dit karweitje beginnen...
Oef! Bedankt voor het antwoord. Ik had het nog zo niet bekeken! Gelukkig dat dit forum bestaat en mensen die bereid zijn een juist antwoord te geven... Zijn er dan andere mogelijkheden om dit te verwijderen? Of gewoon mee leren leven?
Dan hou ik het bij mogelijkheid 1 Verhuizen zal niet lukken want het is eigenlijk op mijn werk. En spuiten met gif daar ben ik eigenlijk niet voor, er wordt al genoeg gespoten in de wereld… Als ik een beetje kan helpen om de wereld niet verder om zeep te helpen...
Na 3 jaar lijk ik eindelijk de Heermoes ondercontrole te hebben: eerst met de riek tot zo diep mogelijk de wortels eruit gevist, tot op zo'n 50 cm (ja ik weet dat heermoes tot een meter diep kan wortelen), grond luchtiger gemaakt met mulch en compost ( heermoes houdt van dichtgeslagen aarde) en daarna stelselmatig uittrekken wat er nog opkwam. Inmiddels heb ik m zover uitgeput dat er nog maar zelden een staart bovenkomt.......alleen schoffelen en spuiten met natuurlijke producten ( heermoesgier) bleek nauwelijks of slechts zeer kortstondig effectief. Succes!
Er zijn eigenlijk maar 2 mogelijkheden.
1: MCPA: maar dat zul je dan meerdere keren moeten toepassen totdat het niet terugkomt.
2: uitputten : Met een schop zo diep mogelijk de grond losmaken rond de plant en lostrekken en daarna geheel verwijderen.
Wekelijks ieder plantje weer verwijderen.
Schoffelen ed zal niet echt lukken.
Een combinatie van MCPA en uitputten zal in de praktijk het meest succesvol zijn.
Beter de grond doorwerken met een riek; met een schop steek je algauw de donkere wortels in stukjes en een stukje van een cm. is al voldoende voor een nieuwe plant......succes !
Om hermoes of (Equisetum arvense) te bestijden zit er echt maar een ding op,en dat is de plant uitputten, en dit doe je door met regelmaat de plant af te hakken of uit te trekken.
Dat de wortel maar een meter diep zou gaan is een fabeltje.
De wortelstokken groeien meters diep de grond in en en vertakken zich daarnaast horizontaal.
Nog een moeglijkheid zou kunnen zijn dat je ze direct besproeien met (20%) azijnzuur in felle zon gevolgd door ten minste een dag zonder regen maar zal af en toe moeten worden herhaald.
Bedankt voor alle heermoesantwoorden... We zullen eens testen wat hier werkt! En wie weet winnen we de oorlog Wel gek dat zo'n klein onbenullig plantje zo diep wortels kan hebben...
Uit dierproeven is gebleken dat deze stof mogelijk schadelijk is voor de voortplanting of de ontwikkeling bij de mens[bron?].
MCPA is ook schadelijk voor algen en vissen, en het gebruik ervan tegen waterplanten in water is in België sedert 2006 verboden.t Wikipedia:
Ik zou ons nageslacht daar maar niet aan blootstellen
Ik heb ondertussen het deeltje volledig onkruidvrij gemaakt en alle heermoes verwijderd. Ook de grond mooi losgemaakt. Nu, ik en m'n collega hadden het idee om op het stuk voor een jaar gras te zetten. Zo zouden we door het wekelijks maaien de heermoes willen uitputten. Na het jaar het gras terug omspitten en er vaste planten zetten. Zou dit voldoende zijn om de heermoes (gedeeltelijk) te onderdrukken? Of lost dit ook niets op?
Wat bovengronds niet kan groeien doet het gewoonlijk onder de grond ook niet goed.
Heermoes is echter een zeer hardnekkig onkruid en komt soms van meters diep.
Wat je voorstelt gaat volgens mij niks helpen.
bij de supermarkt waar ik ga staan de perken vol lonicera nitida.
die planten zijn mooi een meter hoog worden een keer per jaar gesnoeid.
en en toch daar woekert het bovenaan vol heermoes in de winter vriest die dood.
dus als je iets plant zal het al hoger dan moeten zijn .
dan de maximum hoogte van heermoes.
en ook donker dan verdwijnt het daar onder misschien wel.