Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wij leggen binnenkort nog een stukje pad aan. Om het allemaal wat betaalbaar te houden denk ik er aan om gebroken beton of asfalt als eerste laag te leggen (zo spaar ik stabilisé uit). Ook in de moestuin wordt een pad aangelegd. Ik vraag mij af of de gebroken asfalt gezondheidsproblemen heeft (contact asfalt - grond - groenten) ? Iemand info hierover ?
Persoonlijk zou ik geen rotzooi in de tuin willen. En al helemaal geen asfalt. In tegenstelling tot wat velen denken is dat wel degelijk een vloeistof. (Zie bv. http://smp.uq.edu.au/content/pitch-drop-experiment) Al duurt het dan jaren voor dat de grond insijpelt, uiteindelijk gaat dat toch verontreinigen.
Misschien zijn stapstenen een alternatief? Die leg je gewoon in het zand. Je kan er bv. laagblijvende kruiden zoals woltijm of kruipende rozemarijn langs en tussen laten groeien of het gras zijn gang laten gaan en dat gewoon mee afmaaien. Of je legt er worteldoek onder en een laag kokos of schors of zo langs.
@hvanderdeinde Het pitch drop experiment heeft niets te maken met asfalt. Pitch is teer en dat is een geheel andere klasse van chemicaliën dan asfalt. Het gebruik van teer is in NL verboden (in Be niet).
Dat asfalt ook een plastisch karakter heeft kun je zien bij elk stoplicht: vroeger of later ontstaan er ribbels. Ook spoorvorming wordt door het viscoelastisch gedrag bepaald.
Het asfalt zelf kan geen kwaad, dringt ook niet in de grond in (daarvoor is het veel te visceus) maar ik zou het niet in de tuin aanbevelen. In mijn tuin lag ooit een flinke plaat asfalt, die heb ik tot gort gestampt en verwerkt tot ophoging elders in de tuin. De vrijgekomen grond is nu moestuin.