Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
zoals jullie kunnen zien ben ik nieuw hier sinds vandaag, en aangezien ik samen met mijn partner een woning heb gekocht met een leuke tuin aan zal ik jullie tips en advies zeker kunnen gebruiken.
De tuinoppervlakte aan onze nieuwe woning is een 300m2.
Nu hebben we in onze tuin 1 klein probleempje: mollen (en dan vooral: molshopen).
Ik weet dat er tips genoeg zijn om de mollen weg te krijgen dus dat zal ik zeker proberen.
Los daarvan vroeg ik me af wat we het best kunnen doen om een mooie tuin te verkrijgen.
A: het mollenprobleem aanpakken, de molshopen wegscheppen en op de plekken waar er molshopen waren graszaad bijstrooien?
En dienen we danenkel op die plekken te strooien of mogen we overal nog graszaad strooien om ons gras voller te krijgen?
Mogen er ook verschillende soorten grassen door elkaar gebruikt worden, of vragen we best aan de vorige eigenaar waar hij zn zaad haalde?
Of B: mollen probleem aanpakken, gras verdelgen, tuin omploegen en gelijk rijven en nieuwe gazon aanleggen?
de bedoeling is om op termijn (lees: als er budget is) nog het terras te vernieuwen en een pad aan te leggen.
Ik stuur jullie een foto mee van de tuin (op de foto zijn er zo goed als geen molshopen, nu een stuk of 10-15).
De molshopen consequent met een grashark over het gras verdelen. Bijzaaien is dan niet nodig. Met her (her)aanleggen van een gazon verdwijnen de mollen echt niet. Wil je van de mollen af dan zul je vallen moeten plaatsen, de rest is flauwekul.
Bijzaaien is eigenlijk zelden zinvol. Verzorg de mat goed: geef alleen kalk als de grond zuur is, anders niet, geef zo nu en dan wat mest en maai vaak. Een mat in goede conditie vult kale plekken in korte tijd weer op.
Wat zaad betreft kies je het best zaad voor een speelgazon.
Wij hebben met 4 tuineigenaars rondom een geul van 1 meter diep laten uitgraven, dan draad erin (1cm op 1 cm opening) Een paar maanden nadien alle mollen en woelratten gevangen en zijn er nu vanaf. De rest hebben wij uitgeprobeerd maar is maar tijdelijk, nu nog altijd gazon bijwerken, de gangen zakken nog altijd in.
jean
Dat hebben wij ook al geprobeerd.
Maar wanneer een mol die draad tegenkomt zoekt hij een uitweg, graaft naar boven, loopt er gewoon overeen en graaft zich terug in de grond. Met mijn eigen ogen gezien.
Ik heb ook ooit een mol de straat zien over steken.
Dit lukt dus niet altijd en overal.
Probeer eens de mollenkoker van hieronder Bloempje.
Leo
De draad komt een 10 cm boven de grond en werkt perfect.
De grond verdelen of wegscheppen geeft na verloop van tijd verzakkingen van enkele cm. Bij nat gazon zakt ge zelfs in als ge stil blijft staan.
De grond die op de grond ligt terug in de pijp met water laten lopen helpt ook niet.
Met de mollen te vangen trekt ge er juist andere mee aan, helpt ook niet.
jean
Bedankt allemaal voor de antwoorden, maar het probleem van de mollen gingen we sowieso eerst aanpakken.
Volgens de buurman kunnen we dat best doen door ze uit te roken met Carbu? (ofzoiets).
Zou te koop zijn bij AVEVE en daar krijgt hij ze altijd mee weg (of mee in onze pas aangekochte tuin).
Mijn vraag had eerder betrekking op de gazon.
Er zijn twee dode plekken waar een zwembad heeft gestaan en dus ook de plekejes waar ons molletje zijn best heeft gedaan die niet meer grasgroen zijn.
Dus: bijzaaien of gazon compleet opnieuw zaaien?
Dat mollen produkt is "carbure", kan je niet alleen bij Aveve vinden, maar ook bij drogisten...is ontvlambaar , dus opletten.
Die slechte plekken in je gazon zou ik verticuteren. zo maak je de grond oppervlakkig wat los (kruislings doorrijden) , strooier wat compost over, en zaai er gazonzaad in. Bij voorkeur "sportgrasmengsel" als je op je gazon wil lopen/kinderen laten spelen....
"Mijn mollen" zijn allemaal verhuisd....een "kuur" van 3 weken oude urine in alle molsgaten en salu, adieu, vertrokken bij de buren.....Beetje sparen in "potplassen of den emmer vol...." Emmer in de stal hé, niet in huis want stinkt verschrikkelijk
Beste goede raad bij tuinproblemen: ken je vijand.
Een teveel aan je vijand wordt veroorzaakt aan een teveel aan voedsel voor je vijand en/of een tekort aan vijanden van je vijand. En dat laatste kan heel ruim zijn: andere dieren die het op jouw vijand gemunt hebben, maar net zo goed geluiden, geuren... die je vijand afschrikken.
(En als je je vijand goed kent, merk je soms dat hij eigenlijk je vriend is.)
Dus, ga op zoek naar wat mollen eten en in wat voor leefomgeving ze zich graag ophouden en wellicht vind je dan de redenen waarom mollen jouw tuin zo'n aangename plek vinden - en hoe je hen ervan kan overtuigen om op te hoepelen - als het even kan op een milieu- en molvriendelijke manier.
Zelf vind ik mollen vooral nuttige dieren en heb ik geen probleem met molshopen. Maar ik hou dan ook niet van een strakke tuin. En nog minder van gras.
Een collega van me houdt wel van een keurig grasveldje en heeft uiteindelijk gekozen voor kunstgras...
'k Zie net onder dit onderwerp een verwijzing naar antimollengaas (http://www.tuinadvies.be/shop/product.php?id=2649). Als tuin omploegen tot de mogelijkheden behoort ziet dit er op het eerste gezicht efficienter uit dan alle andere middelen die ik tot nog toe tegengekomen ben.
Mollengaas tegen mollen?
Leg je dat te diep dan kruipen ze wel tussen gaas en zode door.
Te ondiep, dan woelen ze dat gewoon mee omhoog.
Geen oplossing, is toch mijn ervaring.
Leo
Ik gebruik dat mollengaas om mijn fruitstruiken en - bome te beschermen tegen de de vele woelmuizen die hier zitten. De mollen laat ik hier zitten, die eten namelijk jonge woelmuizen en vind ik best sympathiek.