Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
hoi iedereen, een tijdje terug heb ik een huis met grote tuin gekocht, in de tuin stond bij aankoop niets, (behalve wasdraadpalen en een pad natuurlijk) op het eind van de tuin staat een hulst, die er redelijk mooi uitziet.
aangezien dat dit mijn eerste tuin word heb ik natuurlijk veel info en hulp nodig om het tot een goed einde te brengen.
mijn grootste probleem momenteel is dat als het regent er veel water in de tuin staat/blijft staan, momenteel word dit ofwel via een pompputje of via de inspectieput van de aansluitingen van het zwembad leeggepompt.
het voorste deel is al eens gefreesd, ter aanleg van tijdelijk gazon om het onkruid te weren, doch blijkbaar heeft dit niet genoeg geholpen, het achterste deel is volledig omgedraaid geweest met een kraantje (wat achterna gezien ivm menging slechte grond geen goed idee was).
ik had eerlijk gezegd niet graag gedraineerd via een buis aangezien ik reeds gehoord heb dat er dan te weinig vocht in de bodem blijft en dus moet je bloemen/planten meer gaan bijwateren, ook omdat dit duur word tuin is +-60m diep en 10m breed niet echt heel erg groot maar groot genoeg.
en mede omdat ik in het middelste deel graag een ietwat oosters/tropisch tuintje had aangelegd.
nu heb ik gehoord om de aarde te mengen met stalmest, werkt dit? en hoe werk ik het er best onder, met tuinfrees of met de spade?
tuin is momenteel ook redelijk zuur van zuurtegraad.
Ik ken nu wel iets van tuinaanleg en wat er bij hoort maar om uw probleem op te lossen moet de situatie toch ter plaatse bekeken worden.
Tenzij er hier specialisten zijn die dat via dit forum kunnen.
Haal daar een vakman uit je buurt bij.
helaas raden ze allen een drainagebuis aan, wat ik eigenlijk echt niet wil... mede omdat er vroeger geen problemen waren tot de bomen van de buur weg moesten. en omdat drainagebuis toch niet echt natuurlijke oplossing is.
Beste,
Misschien toch eerst de oorzaak van uw natte tuin trachten te achterhalen.
Indien u echt in een laag gelegen zone woont en ook de buren hebben hetzelfde probleem zou het streekeigen kunnen zijn. Indien niet heb je misschien ondoordringbare lagen in je tuin. Je kan dit vrij gemakkellijk nagaan door manueel een put te graven op plaats waar plassen staan tot op de vaste ondergrond, als je hier op een normale wijze je put kan maken zijn er geen harde lagen, anders voel je dit vrij vlug als je uw controle put aan't graven bent, als je een gasgeur waarneemt mag je zeker zijn dat er een verdichte grond zit. Let wel dat leem en kleigrond in de zomer steeds vrij hard aanvoelt bij droogte maar aan deze grond kan je verdichtingen vaak zien aan kleurveranderingen (meestal veel donkerder door zuurstofgebrek) van de grond, als deze laag dan ook hard aanvoelt is het nodig deze te breken, ook eronder nog controleren.
Indien je drainage aanlegt vraag raad aan echte specialisten hierin, het is zomaar een buis met gaatjes in de grond steken om het water te laten weglopen.
succes
ik lig lager dan één buur, zelfde dan de andere, deze andere heeft enkel met de hevige regenval van juni-juli ook last gehad van water, deze freest zijn grond meermaals per jaar om dan aan te trillen. (plant groenten ofzo)
als ik graaf zit ik rond +-60cm diepte op de gele grond, hier kom je dan bijna niet meer door. lees mm per mm.
het eerste deel gaat de eerste tien cm ook na de hevige regen redelijk moeilijk (op sommige plaatsen kom ik er zelfs niet door met spade) en moet ik de spitvork nemen.
dus volgens mij is het wel degelijk een gemengd probleem. want als ik +-60cm diep zit komt er reeds een beetje grondwater opsteken toen ik 2 weken na de laatste zware regens van jullie groef.
aangezien het nu nog niet mooi vlak licht (dus met meerdere putten en dieptes)
had ik gedacht indien het waar is van het mest om er mest onder te frezen, en gelijk beetje met een keer aarde aan te brengen (van uit het achterste deel van de tuin (deze licht ook wat hoger) om zo een effen aflopend vlak te krijgen om dit probleem aan te pakken.