Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
De vijver was in de maand november drastisch gezakt tot een bepaalde hoogte, ik stak het toen op de droogte van die maand. Maar na gisteren weer bij te vullen is er al 1-2cm weg. Duidelijk dus lek.
Maar hoe kan ik hier nu het beste aan beginnen om dat lek te zoeken? Uiteraard laten zakken tot hij niet meer zakt, maar dan? De randen helemaal afgaan en dan speciaal spul gaan kopen?
Zelfde probleem gehad.Maar mijn gaten waren goed zichtbaar,van ratten. Ja, in de handel is er reparatiemateriaal voor handen. Heb je plastiek-of rubberfolie ? Ik heb rubberfolie .
Hoe opsporen? Dus zoals je zegt goed vullen en dan laten zakken tot het niet meer zakt. Op deze waterlijn ligt het gat. Mij had eens iemand gezegd:" als het aan het zakken is moet je er wat eten of een licht materiaal ingooien.Dit volgt dan de waterbeweging naar het gat toe".
Mijn schoonbroer had eens een lek in zijn vijver en hij had lang gezogd waar het was. Uiteindelijk was het een wortel van een rietplant dat door zijn folie stak.
Het is een rubberfolie, is toch al een 10-tal jaar oud denk ik. In de zomer staat de zon erop van 10 tot 17 ongeveer.
Planten kan ik niet zeggen, lelies en van dat groen zuurstofplantjes. Nog andere soorten maar daar weet ik de naam niet van.
Is meer rechthoekig maar met bochten in en verschillende niveaus.
En zo'n reparatiekit kan je in elke doe-het-zelf zaak halen of enkel in een gespecialiseerde winkel?
- een gat in de folie
- via plooien (wanneer je plooien ingegraven hebt en de vijver wordt bijgevuld tot hij overloopt, dan gaan die plooien hevelen.
- planten rond de vijver die met hun wortels in het water hangen zuigen heel veel water weg
Als er 10 jaar geen problemen waren en nu plots wel, dan zal het niet aan de plooien liggen.
Zeker dat die 1 à 2 cm niet 'opgezogen' wordt in een moerasgedeelte?
Rubberfolie heeft een rek van 300 % en weerstaat wel goed aan puntbelastingen al durf ik niet beweren dat riet, of bamboe er niet door gaat.
Best toch eens het peil laten zakken tot op het laagste punt, nog wat wegpompen en eens heel die rand aftasten.
Er bestaat een product in de handel waarmee je de folie-oppervlakte en ook van het lapje dat er op moet, een beetje op lost. Even wachten en dan goed op elkaar drukken.
Rond het gat goed schoon maken met een harde borstel en eventueel schuurpapier.
Als het enigszins kan, de folie ook van de onderzijde ondersteunen, zodat je het lapje goed kunt aandrukken.
Voor kleine lassen of herstellingen gebruik ik ook wel TEC7 en heb daar nog niet van te klagen. De randen volspuiten , aandrukken, glad afwerken met een 'zeepvinger' en zeker twee dagen laten drogen voor u er weer water op steekt.
Toch graag nog eens wat foto's van die vijver als het kan en ... hou je ons op de hoogte van het verder verloop?
Je lijkt het allemaal goed te weten.
Maar weet je ook wat het beste middel is om de lek op te sporen wanneer de vijver op een bepaald niveau blijft staan?
Ik zal zeker laten weten hoe het afgelopen is, maar ga er me nu niet mee bezig houden. Zal pas in maart zijn. Het lek is gelukkig nog redelijk hoog, tot waar het zakt is maar een 10-tal cm, dus kan er gerust de winter mee door.
Boerke heeft het al een beetje aangegeven. Waneer het zakken stopt vul je een klein beetje bij en laat dan om de meter dicht bij de kant wat inkt, of iets anders dat fel kleurt, vloeien. Wanneer het gaatje niet al TE klein is zal die inkt zich daar naar verplaatsen.
Het waterpeil in mijn vijver doet ook rare dingen. In het verleden vaak plots tot 20 cm lager maar steeds bijgevuld en dan was het meestal gedaan.
Nu echter bijna 30cm gezakt sinds november. Ik dacht af te wachten maar sinds vandaag ineens weer een paar centimeter. Daar gaat dus theorie om waterlijn af te zoeken.
Ik verdenk ook wel de heel snel groeiende plantjes die ik aan de zijkant heb staan. (met gele bloempjes in lente en zomer, groeit ongelofelijk snel)
Zou het dat kunnen zijn ?
Nu echter bijna 30cm gezakt sinds november.
Ik verdenk ook wel de heel snel groeiende plantjes die ik aan de zijkant heb staan. (met gele bloempjes in lente en zomer, groeit ongelofelijk snel)
Zou het dat kunnen zijn ?
Zeer onwaarschijnlijk om niet te zeggen uitgesloten.
Weliswaar is er door de verlengde herfst veel meer plantenactiviteit geweest dan normaal, maar zo was het in de hele Benelux. En bovendien heeft het zoveel geregend dat de natuurlijke aanvulling zou moeten volstaan. Zo is het in ieder geval gesteld met het vijvertje in mijn tuintje.
Uit de plotselinge schommelingen van het waterpeil zou men kunnen opmaken dat bepaalde beestjes zich in de nachtelijke komen laven aan de godendrank.
Echter, dit is maar een van de vele mogelijkheden.
Komen drinken? Om zoveel te drinken ondertussen dat het zoveel geregend heeft.Ik moet mijn eigen ook een beetje bijschaven met de vraag;Hoeveel wateroppervlak is er. Als het 1 vierkante meter is dan moeten ze zoveel niet drinken dan bij 20 vierkante meter.
Onze vijver staat ook al enkele weken(door de regen) op zijn hoogste pijl. En echtwarm is het niet om zo snel te verdampen.
Is het een folievijver of een betonvijver. Als het een folievijver is dan denk ik toch aan knagend ongedierte. Zelf voorgehad. Die beestjes kruipen overal. Het moet maar een klein gaatje zijn.
Naast onze vijver staan grondbedekkers die ook in de vijver hangen. Die nemen op het moment niet veel water weg. In de zomer zie je wel een daling.
Waarschijnlijk heb je vrouwenmantel naast de vijver staan die met zijn wortels tot in het water gaat.
Die kunnen zowel in de winter als in de zomer water wegzuigen.
Eén enkele plant kan een vijver van een paar m² op enkele dagen met 10 cm doen zakken.
Die zuigen verschrikkelijk veel water weg, zijn echte hevels.
Das mijn ervaring.
Als het heel duidelijk is waar, dan zou ik er een stuk EPDMfolie over kleven, met TEC7 of met de lijmen die daarvoor verkocht worden in de tuincentra.
De lijm er goed uitduwen en de randen glad strijken met een zeepsopje.