Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb een tuin met leemgrond en dus vrij zware grond. Ze zeggen altijd dat dit vruchtbare grond is maar het blijft ook wel heel vochtig. Zeker deze zomer was de border een vijver.
Ik zou de grond wat luchtiger willen maken. Ik dacht compost in de border te doen maar vraag me een paar dingen af:
- leg je de compost gewoon tussen de planten of moet je dan onderspitten? Dit kan eigenlijk moeilijk eens de planten aangeplant zijn?
- als je via hakselen van takken een laag wil aanbrengen om onkruid te voorkomen, kan je dan nog compost gooien? Doe je dan eerst compost en daarop het haksel? En het jaar daarna??
- Ik las onlangs ergens dat compost en haksel de grond te fel verrijken en dat dit niet goed is voor een bloemenborder. Klopt dat? Ik zou maar twee jaar haksel mogen gooien onder de planten? Hoe kan ik dan op langere termijn mijn bodem verbeteren/onkruid vermijden/tuinafval verwerken?
Verse haksel onttrekt stikstof uit de bodem en daarvan gaan uw planten kwijnen/kapot
Je moet dat eerst een heel jaar laten composteren en dan kan het
Compost kan je zo tussen de planten werpen de pieren/wormen doen het werk wel
Planten kopen die aangepast zijn aan vochtige leemgrond is de meest duurzame oplossing. Vergt wel wat zoekwerk natuurlijk en je keuze wordt ook beperkter ten opzichte van bv. tuinen in zand- en zandleemgronden. Als je hakselhout wilt gooien hou rekening met wat printemps zegt. Je kan dit wel voorkomen door beendermeel te strooien voordat je schors/hakselhout uitstrooit, zodat de stikstof uit de bodem niet onttrokken wordt.