Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Als onkruidbestrijding overweeg ik een laag boomschors te leggen in mijn tuin. Maar hoe diervriendelijk is dit? Kunnen vogels, egels, slakken en andere dan nog zoeken naar wormen, insecten enz.???
Ik gebruik zelf eigengemaakte compost als mulchlaag. Dat houdt het onkruid ook perfect tegen, is gratis en volgens mij veel ecologischer dan alles wat voorverpakt aan een winkel geleverd moet worden. Maar ja, elk zijn zin hé!
Ik ben daar beslist een voorstander van!
De compost kan je bij ons in Nederland ook gratis krijgen bij de milieustraat.
Heb er nog nooit van gehoord dat het onkruid-bestrijdend is.
Goede tip!!
Onkruidbestrijdend is enkel glycofosfaat! Maar door de bodem bedekt te houden beperk je het kiemen van onkruidzaden. Of je nu boomschors, cacaodoppen, hakselhout (minder interessant wegens kans op ziekten), of compost gebruikt, de werking is precies hetzelfde!
Zelfgemaakte compost geniet bij mij de voorkeur omdat die van mij een beetje grover is van structuur dan de gekochte of gratis afgehaalde. Daardoor is de onkruidremming natuurlijk nog iets groter!
De beste onkruidremming blijft in mijn opinie nog altijd onderbeplanting; volledig natuurlijk, gratis en weinig tot geen onderhoud!
Mag ik daar een toelichting op?
Onderbeplanting, worden daarmee kruipende planten bedoeld?
En dan nog graaaaaatttttizzz???
Dank voor uw antwoord en advies.
Onderbeplanting is bijvoorbeeld het planten van laagblijvende Geraniums (of andere) onder rozenstruiken (of andere). De onderbeplanting houdt de vochtigheidsgraad van de grond op peil, beperkt onkruidgroei, vormt een natuurlijke buffer tegen schimmelziekten en een ideale schuilplaats voor natuurlijke vijanden tegen ongedierte.
Nadat ik deze "techniek" leerde kennen op een Engels rozenforum heb ik hiermee in de tuin geëxperimenteerd. Conclusie: rozen met onderbeplanting groeien over het algemeen bossiger uit, krijgen veel later last van sterroetdauw en meeldauw en hebben minder last van bladluizen. Natuurlijk scheelt het ook heel wat krassen; want onkruid wieden tussen rozen kost BLOED, zweet en tranen! (Ik vind het gevoel van tuinhandschoenen niet zo aangenaam, vandaar het probleem! )
Gratis is het natuurlijk niet helemaal; je moet één keer planten kopen. Maar in vergelijking met de producten (schors, cacao, ...) die je JAARLIJKS zou moeten aankopen is het inderdaad wel gratis te noemen hé!