Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Bij het opruimen ben ik nog een zak meststof15+15+15 tegengekomen. Die moet toch wel al enkele jaren oud zijn. Kan ik die nog gebruiken en waar en hoe.
Dank voor het antwoord dat ik hopelijk op deze vraag zal krijgen,
15-15-15 is Universele formule voor bvb. maïs; niet combineren met drijfmest. Niet geschikt voor gronden rijk aan fosfor. (= info die wij aan landbouwers geven, ...)
Dit is een hele rijke formule, 15 stikstof, 15 fosfor en 15 kali... dus voor planten met "grote honger" zou ik zeggen... misschien voor gazon?
Zelfs mochten de korrels wat aan elkaar gekoekt zijn, je dan dieterug fijn maken (gewoon kapot kloppen, zak eens goed laten "neerploffen") en toch uitstrooien; ...
Het probleem met die 15-15-15 is echter dat het eigenlijk een agressieve boerenformule is.
De meststof duwt het gras haast omhoog, maar na 3 à 4 weken is ze doorgaans uitgewerkt en moet er opnieuw bemest worden. Het is zoals JovanDreumel al aan gaf: ze is dus ideaal voor op (runder)weilanden, waar men zoveel mogelijk grasgroei wenst.
In een gazon is grasopbrengst echter niet van toepassing, maar ben je alleen geïnteresseerd in een gezonde, groene gazon, dus voor een gazon vind ik de meststof minder geschikt.
Het gazon zal immers ook zeer snel opschieten, waardoor je het in de zomer vaak 2-3 keren per week gaat moeten afrijden en na een maand kan de meststof volledig opgebruikt zijn, waarna je opnieuw zult moeten bemesten.
Je vindt ze niet overal, maar m.i. ben je dan best gesteld met een meststof op basis van langzaamwerkende stikstof.
Het vorige verhaal klopt helemaal, maar om nou die meststof maar weg te doen zou ik als zuinige Nederlander ook jammer vinden. Dus kun je de oplossing zoeken in het zuinig omgaan met deze meststof en er niet teveel van te strooien, maar geleidelijk aan op te maken. Nog een andere oplossing is de meststof te mengen met Kalkammonsalpeter (KAS) en er dan ook niet veel van te strooien, daarmee verlaag je het fofsfaat en kaligehalte, wat in 15+15+15 wat te hoog is voor gazon.