Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Heb weer VOLOP oesterzwam paddestoelen (pleurotus ostreatus) Elk najaar kopen we een paar baaltjes. Je kan tot 4 a 5 keer oogsten. Door de pasta,in de risotto en veel gaan er ook in de diepvries.
Lieke: Na het invriezen zijn deze p.d nog zeer goed. Als ze te waterig zijn moet je ze iets langer laten koken zonder deksel er op.
Birdw.:Hier experimenteert men met populier stammen (schijven) worden opgestapeld met "micelio"( p.s.zaad) is hier te koop, er tussen gezaaid.Dan worden ze ook gedeeltelijk in de grond geplaatst enz. Wij hebben dit ook al eens geprobeerd maar de opbrengst kon niet "halen" bij de baaltjes. Kweken met linde stammen heb ik hier nog nooit van gehoord.Zal eens informeren.
Paddenstoelen bewaren heel goed in de freezer als je ze eerst bakt en in gebruiksklare porties invriest! Bij gebruik meteen in de bereiding kieperen! Zo'n baaltje is best interessant zie ik en mooi ook!
waar zet je die baaltjes neer?? en moet je er verder nog wat aan doen? ik had zo een klein setje gekocht maar dat werd niks,had een doorzichtige plastic kap met luchtgaten....ik heb alles nauwgezet gevolgd en al snel kwamen er zwammenbundeltjes tevoorschijn die verdroogden,ondanks dagelijks paar keer sproeien....heb ze in de compostbak gekieperd... nu heb ik paar weekjes geleden zelf broed gekocht en daarmee stro geént,het is ongeveer 10 dagen geleden en het stro begint al beetje doorgroeid te raken,na ongeveer drie weken mogen ze in het licht en bij een temp.vanaf 20 graden zouden er zich zewammen moeten vormen.....(tis een soort die warmte nodig heeft,de zalmoesterzwam)maar in het boekje staat niks over vernevelen en zo.. die van jou is echt heel goed gelukt;koop je ze en wacht je af? ben echt wel benieuwd eigenlijk.....
Hallo Cetinel, We zetten de baaltjes onder onze woning in een iets donker lokaal maar waar wel licht is (1klein raam) en waar het niet koud is. De baaltjes zitten verpakt metdoorzichtig plastic met gaten waar na een paar weken de p.s. groeien. we besproeien ze nu slechts 1 x(na de aankoop) (te veel watersproeien -krijg je doordrenkte pad.s en dat moet niet) Elk jaar een super opbrengst.! (en slechts voor E.7.50 p/b) Je kan verschillende soorten kopen maar wij preferen deze.
Heb je het stro ook in plastic gedaan met gaten ? Ik zou ze niet in het volle daglicht maar half schaduw/half licht zetten. Toch hebben ze wel iets vocht nodig om te groeien en zou ze daarom wel iets besproeien. Succes er mee. Laat me weten hoe het afloopt!
ik heb volgens de aanwijzingen het stro gepasteuriseerd en laten uitlekken en afkoelen,daarna in een zak gedaan met telkens een lag stro en bestrooid met broed(graankorrls met mycelium) daarna de zak dichtgeknoopt en zoals er stond met een mes sneetjes van iets meer dan 2 cm her en der gemaakt en warm en donker weggezet,nu bengint de strobaal goed doorgroeid te raken... volgens de uitleg moeten ze na het doorgroeien ergens staan waar het warm is en wel natuurlijk licht heeft,het stro is dus vochtig van de eerste keer . daarna geen vocht meer toegevoeg,stond ook nergens dat dat moest.....
de mijne begint nu enge roze wratten te vertonen.... ik heb de zalmoesterzwam,die is roze dus het begin is er denk ik ben benieuwd naar de smaak want nog nooit eerder geproefd.(maar ben een zwammenliefhebber dus dat zal wel meevallen denk ik) ik noem ze voorlopig de wrattenzwammen
echt appetijtelijk zien ze er vooralsnog niet uit [afbeelding verwijderd niet-https]
wel duidelijk te zien: de overeenkomst met de gewone oesterzwam [afbeelding verwijderd niet-https]
er zijn wel heel wat meer beginnende groeipunten te zien dan dezen hoor,deze zijn gewoon nu de grootsten.... maar als ik op die rose speldeknopjes mag afgaan word het toch nog wat ja deze is een soort die warmte nodig heeft,minder dan 8 graden overleeft het broed niet blijkbaar,en zwammen worden gevormd bij een warmte vanaf 20 graden,zal de exacte benaming es opzoeken....
efkes in mijn boekske gedoken: pleurotus salmoneo-stramineus oftewel de zalmoesterzwam dus
ik kom weer tegenstrijdige info tegen op^het net,ofwel staat er dat de zalmoesterzwam het enkel moet hebben van zijn uiterlijk en eigenlijk geen smaak heeft,ofwel dat ie juist een aparte smaak heeft.....
hier een stukje erover: Qua uiterlijk misschien wel de mooiste van de drie, met zijn prachtige zalmroze kleur. Dat schept verwachtingen. Maar schijn bedriegt. Laat u zich door zijn mierzoete voorkomen niet voor de gek houden, deze oesterzwam is een kittig ding: een echte smaakmaker, die wel laat merken dat hij er is. De felste van de drie, maar met het hart wel degelijk op de goede plek… Voor de echte fijnproevers.
tja het zal toch echt afwachten en zelf proeven worden denk ik... ben ook aan het experimenteren met shiitake(enten op de ouwe kastanjestronk) maar die zal als het lukt ten vroegste na een jaar of meer paddestoelen produceren,had zo een kweeksetje met shiitake ook gekocht(tesamen met de mislukte oesterzwambak) en daar heb ik er wel al wat van kunnen eten,die zijn lekker!!maar zo een bakje geeft natuurlijk heel weinig opbrengst dus vandaar mijn experiment met kastanjehout...