Arme grond is net dat: grond met weinig voedingsstoffen, inclusief spore-elementen.
Lees er het deeltje "Verspreiding" op die Ecopedia-site nog eens op na. Je kan de Polders moeilijk voedselarme grond noemen.
De reden waarom heermoes niet in je compostbak groeit heeft waarschijnlijk te maken met het afdekeffect. Vandaar dat ik, achteraf gezien, dat hoekje in de vorige tuin ook had moeten afdekken met karton+mulch. De mulch zou dan, in dit geval, bedoeld zijn om het karton op zijn plaats te houden en er voor te zorgen dat de bodem eronder langer donker blijft.
Als je al vier jaar lavameel en gruis gebruikt (hopelijk dat meel met mondmaskertje op) en weinig tot geen verbetering ziet, ben je vooral de producent en de verkoper van dat meel rijk aan het maken.
Misschien is een bodemanalyse laten uitvoeren dan zinvoller?
Hier gebruik ik mulch vooral onder de hagen en in de vierkantemeterbakken. Inderdaad een mooie manier om de kringloop te sluiten.
Afhankelijk van het type gazon dat je wil, zou je daar een of twee keer per jaar ook compost over kunnen uitstrooien. Hier is het de bedoeling om er een natuurlijke bloemenwei van te maken, dus proberen we de grond te verarmen door het maaisel weg te voeren.
Robinia pseudoacacia is hier een pest. O.a. het terrein achter onze tuin staat er vol van. En helaas zaait die zich hier ook heel vlot uit. Kijk maar eens op
https://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/spel/plantenherkenner/5368
De robinia's die hier stonden hebben we laten verwijderen.
Zie ook
https://www.ecopedia.be/boom/valse-acacia