Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Vorig jaar eindigde mijn moestuinseizoen in september.
Een onbekende ziekte (?) tastte de ene na de andere plant aan.
Ik kweek mijn groenten in grote potten en verhoogde bedden die verspreid staan in de tuin. Alles staat meters van elkaar vandaan.
Wat begon bij één plant, verspreidde zich vrij snel over de hele tuin.
Zonder onderscheid te maken. De meeste ziektes en schimmels zijn toch relatief soortgebonden, als ik mij niet vergis?!
Ik ben nu bezig met alle klimsteunen schoon te maken. Enige tips over wat ik het beste gebruik zijn altijd welkom. Voorlopig gebruik ik water, gemengd met tuinzeep en knoflookgier.
Maar wat met de aarde? Er is me verteld dat ik me geen zorgen hoef te maken, zo lang ik alle zieke plantresten heb verwijderd. Maar ik maak me wel zorgen.
Als ik op zoek ga naar info over bodemtesten, vind ik enkel PH en bemestingstesten terug. Maar daar heb ik zelf het materiaal voor.
Ik weet echt niet wat ik kan doen om om de kans op (her)besmetting zo klein mogelijk te maken...
Alle (organische) tips meer dan welkom. Ik zit echt met de handen in het haar.
Ik heb al uren gespendeerd aan zoeken naar info online, maar ben nog geen steek wijzer...
Ik geef alvast een antwoord bij je titel. Ja, er zijn heel wat ziekten die op een of andere manier in de bodem overleven. O.a. om die reden wordt er in de moestuin vaak aan wisselteelt gedaan.
De meeste ziekten zijn dan ook redelijk specifiek voor bepaalde types van planten en zullen niet snel naar een soort van een totaal andere familie overslaan. Sommige planten zijn echter meer verwant dan wij, leken, vaak denken.
Om echter gericht info te kunnen geven over de ziekte die jouw moestuin treft, is het misschien aangewezen een foto te posten van een aangetaste plant.