Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Begin 2017 een boom gekapt in de winter, in de lente vorig jaar kwam er een scheut op groeien, stekelig en werd heel snel groot! In een straal van 4 meter rond de boom kwaen allemaal kleine scheuten te groeien, groeiden allemaal heel snel en waren ook stekelig, een echte plaag!
Nu zie ik dat dit opnieuw begint, zie foto van een beginnende scheut uit de grond. Op de stam groeit opnieuw ook die scheut.
Opvallend was wel dat eind de herfst alles plots afstierf..
Kan iemand me helpen hoe ik deze vervelende plant kan aanpakken?
Lijkt me een Aralia elata oftewel duivelswandelstok. Door het afzagen heb je de struik/boom getriggerd om allemaal grondscheuten te maken. Koop een goede spa, een riek en een paar goede handschoenen en graven maar. De riek kun je dan gebruiken om al het andere onkruid kwijt te raken.
Bedankt voor de snelle reactie! Is dit iets dat ik dan jaarlijks zal moeten herhalen? Of zijn er manieren om dit voorgoed te doen stoppen? Bijvoorbeeld de hele stam en hoofdwortels proberen te verwijderen?
Die jonge frisgroene blaadjes lijken wel op Dicentra...
Enkele jaren geleden had ik ook een duivelsstok waar ik vanaf wou en ik herinner me niet meer concreet hoe ik dat gedaan heb, dus zo moeilijk zal het wel niet geweest zijn, gewoon in de lente enkele keren alles uittrekken of uitsteken.
De jonge scheuten lijken inderdaad wel op robertskruid, maar op de detailfoto zie je stekels op het blad en dat heeft robertskruid en ook Dicentra niet.
Je kunt inderdaad het beste de hele stam en wortels verwijderen en eventuele nog later opkomende scheuten verwijderen.
Ik denk niet dat het stekels zijn dat je ziet maar gewoon soort haartjes/trichomen op het blad en stengel. De rode stengel is voor mij ook een indicatie dat die waarschijnlijk robertskruid is.
Wat het ook is, die scheuten zijn niet afkomstig van de aralia elata.
Ik beaam wat Ken M zegt : het is Robertskruid en de stekels zijn inderdaad gewoon haartjes. Ik heb dit ook in de tuin staan en trek het uit wanneer ik het zie. Ik noem het de 'spinnenplant' omdat het overal opduikt in alle uithoeken van de tuin. Na 3 j intensieve opvolging heb ik dit voorjaar slechts enkele zaailingen teruggevonden. Dus het einde is voor mij in zicht. De aanhouder wint!
De grondscheut zoals op de foto is niet afkomstig van de stok op de andere foto. Die stok is volgens mij een duivelwandelstok of Aralia elata en heeft inderdaad stekels op de stam. Het blad van de duivelswandelstok is compleet anders van vorm en is ook niet zo fijn ingesneden . Robertskruid bloeit met kleine paarsroze bloempjes (zie foto in bijlage)