JDCoster schreef ook nog:
Bij archeologisch onderzoek naar beerputten uit de tijd van de middeleeuwen vond men hier in Brugge veel mosselschelpen, wat als iets zegt over de vergankelijkheid ervan.
Logisch, het gaat dan ook om hele schelpen.
Weet je, in juni het ik eens een hele ST-Jacobsschelp met de voorhamer aan diggelen geslagen. En dan de restanten onder de struiken gezwierd. En ter controle een hele mosselschelp er bij gelegd.
De restanten van de St-Jacobsschelp zijn quasi volledig vergaan daar waar de mosselschelp nog in zijn geheel zichtbaar is.
Het vergaan van de stukjes mag eigenlijk geen verwondering baren, onze zure regens hebben een grote invloed, veel groten dan de goegemeente het zich doorgaans voorstelt.
Ik strooi hier tweemaal per jaar (vroege lente -begin herfst) uitgebreid kalk (MicroCalc met bacteriën). Desalniettemin blijft de ph van de grond hier netjes op 7. Ja hoor, de gevolgen van de zure regens worden maar al te vaak onderschat.
Kortom, het komt er mijns inziens op aan de schelpen genoeg te vergruizelen, in gruizelementen te slaan. Vandaar dat dit experiment op touw werd gezet.