Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Een groot deel van mijn gazon is/was diffuus aangetast door een roze schimmel.
Van het tuincentrum heb ik hermosan gekocht.
Ik heb het gazon hier nu reeds 2x mee gesproeid.
De roze schimmel zelf lijkt nu zo goed als verdwenen te zijn.
Toch blijft er een rosse plekjes in het gras.
Is dit normaal? Hoe krijg ik dit weg?
Kan ik ook iets doen om te vermijden dat deze schimmel terugkomt?
Zorg ervoor dat je gazon een goede bemesting en bekalking krijgt.
Inderdaad, er kan niet genoeg op worden gewezen. In het begin van de lente en het einde van de zomer kalk en goede mest, en dan kan het niet meer stukgaan. En hoeft men zijn tuin niet meer om zeep te helpen met allerlei gifstoffen.
Het ideaal zijn de met bacteriën verrijkte mengels, zoals Microgazon en Microcalc van een bekende firma waar ik geen enkele binding mee heb. Er is trouwens nog minstens een andere firma die hetzelfde produceert.
Iets duurder bij de initiële aanschaf, maar wordt reeds op middellange termijn de meest goedkope oplossing.
En om het nog eens te herhalen: grasperken worden overwoekerd door zuurminnende planten zoals mossen, schimmels, boterbloemen, klaver enz.. wanneer de grond te zuur is. Het toevoegen van kalk belet dus op zichzelf reeds dat dergelijke planten zouden kunnen woekeren.
Ik heb deze week nog eens gekalkt. Je kan dat eigenlijk op ieder moment doen, maar voor de winter is het best. De klavers in je gras wijzen op een iets te zure bodem, maar dat er wel voldoende stikstof aanwezig is.
Verwijder het kapot gras , maak de grond terug los en zaai nieuw graszaad erdoor.
bedankt voor de tips.
Ik zal in elk geval deze week nog eens kalk strooien.
Kapot gras verwijderen is niet echt een optie, het is zo verspreid over het ganse gazon.
Het probleem blijft.
Ik heb ondertussen nogmaals gemest, rijkelijk gekalkt en nogmaals bestrijdingsmiddel gesproeid.
Er blijft dus een rosse schijn over het volledige gazon, heel wat stukken zijn aangetast.
Ik vraag me af wat ik nog kan doen om er van af te geraken. Ik heb schrik dat ik er niet meer van af zal geraken en dat mijn gazon volledig kapot zal gaan. Gebeurt dit soms?
Nogmaals nogmaals.. Hou je aan de aangegeven hoeveelheden, je moet niet teveel stikstof, kalk en zeker niet chemische bestrijdingsmiddelen in je gazon spuiten dubbele hoeveelheden werken niet of zelfs averechts.
Als je dan toch kiest voor het chemisch bestrijdingsmiddel, neem dan een selectief middel. Weet je zeker dat je het juiste middel gekocht hebt? Dus je moet eerst weten welke schimmel het is.
Rooddraadschimmel is vrij eenvoudig te voorkomen door de maatregelen die we bovenaan aangehaald hebben (dus goede bemesting en kalking).
Je gaat nu nog de ganse winter tegen de plekken moeten kijken... maar, zorg in midden maart een N-P-K 12-10-18 bemesting. Die bemesting voorkomt de rooddraadschimmel en bevordert de grasgroei. Dan moet je er normaal van af zijn. Laat die chemische producten dan ook achterwegen. Vóór de bemesting kan je misschien ook eerst met een verticuteermachine (ontluchter/beluchter..) er 2keer overheen gaan (2de keer loodrecht op de richting v/d eerste keer). Zo'n hobbymachine kost niet zo veel.
Om nogmaals aan te halen, zorg ieder jaar voor de juiste bemestingtoestand ter preventie van tal van ziektes, waaronder niet alleen schimmel, maar ook bijvoorbeeld emelten die je graswortels opeten.