Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Hallo, heb net 2 zakjes osmocote gekocht. 1 voor groene planten en 1 voor bloeiende planten. Is dit enkel voor binnenplanten, of mag dit ook gebruikt worden voor planten die in pot buiten staan? En op het zakje staat: alleen te gebruiken in geval van erkende behoefte. Wilt dit zeggen dat je het enkel mag geven als de plant er niet meer goed uitziet, of mag je het gewoon ook gebruiken.
Groetjes,
Ellen.
Je moet bij meststoffen vooral op de N-P-K waarde letten (stikstof-fosfor-kalium), dit zijn drie getallen die op de verpakking vermeld staan, vaak nog aangevuld met Mg (magnesium).
De meststof voor de groene planten zal een hogere N (stikstof)-waarde hebben en er vooral voor zorgen dat de planten harder gaan groeien. Deze geef je best in het voorjaar.
Die voor bloeiende planten zal minder stikstof en meer fosfor en vooral kalium bevatten, dit bevordert buiten de bloei ook de vruchtzetting en de wortelvorming. Deze is meer aangewezen dan de groene om in het najaar nog te geven, maar kan ook perfect in het voorjaar gebruikt worden.
Osmocote maakt gebruik van een proces waarbij de meststof, die normaal wanneer je ze toedient meteen vrijkomt en door de plant kan worden opgenomen of uitspoelt en verloren gaat, door een osmotisch werkende coating (maw een omhulsel wat de meststof slechts mondjesmaat doorlaat) geleidelijk vrijkomt en zo minder verloren gaat en langer werkt.
Organische meststoffen (zoals koeie-, kippe- en paardenmast, guano, ...) werken altijd langzaam en hebben dus geen coating nodig, deze meststoffen verbeteren ook de bodemstructuur, wat chemische meststoffen zoals osmocote niet doen.
Je kan dus best in het voorjaar organisch bemesten en wanneer er zich tekorten voordoen na juli, desnoods nog chemisch bijsturen.
In potten die binnen moeten staan kan organische mest voor geurhinder zorgen en gebruik je al makkelijker een al dan niet gecoate chemische meststof.
Alle meststoffen zijn in principe zowel binnen als buiten bruikbaar, al zijn ze niet altijd overal even practisch. De NPK-waarde bepaalt welke meststof het meest aangewezen is.