Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ten einde raad richt ik me tot jullie.
Wij hebben in onze coniferenhaag bezoek van de plakker.
In die zin, dat we gerust van een plaag kunnen spreken en dat er iets moet gebeuren, willen we onze coniferen kunnen behouden.
Iemand enig idee hoe deze rups/vlinder te bestrijden?
Manueel de eitjes gaan zoeken en verwijderen is geen optie.
--> in reactie op LT : Zowel de rups als de vlinder waren vorig voorjaar in grote getale aanwezig. Er is geen twijfel, ze zijn overduidelijk herkenbaar. We zijn zeker dat het de plakker is.
In de zomer, als test de tuinslang genomen en in de coniferen gesproeid en de plakkers kwamen er massaal uitgevlogen.
Tevens de coniferen worden kaalgevreten. Conclusie : helaas de plakker gedraagt zich niet volgens het boekje en voelt zich dus ook goed in coniferen
De link wijst ook de blauwe bes niet aan als waardplant terwijl deze rupsen enkele jaren geleden mijn volledige blauwe bes struik kaal gevreten hebben. De vlinder heb ik nooit gezien en naar de rupsen heb ik een tijd moeten zoeken: ze verstopten zich overdag onder de rand van de grote sierpot waarin de struik stond en aan de rand ervan in de aarde, en 's nachts kwamen ze eten. Ik vond uitwerpselen maar geen rupsen. Toen ik er bij toeval toch eentje vond , ben ik op zoek gegaan en heb in totaal 30 rupsen uit de pot geplukt en losgelaten in de berm achteraan de tuin. Twee jaar nadien heeft de blauwe bes toch het loodje gelegd .... Ms toeval , ms niet...
Dus mogelijke zitten ze ook in coniferen. Het is uiteindelijk een vrij herkenbare rups hé, weinig naamsverwarring mogelijk
Ik heb zowel de mot als de rups soms in de tuin. Ik heb er ook nooit van gehoord, dat ze ook schadelijk voor coniferen zijn. Ik kan er nergens iets over vinden op internet.
Heb nog eens gezocht naar ziekten voor coniferen. Dan kom je meestal op deze problemen uit: https://www.haagplanten.net/tuingids-thuja/ziektes-plagen-thuja en er is een takluizensoort, die behoorlijk schadelijk kan zijn voor coniferen. Heb je ook naar deze mogelijkheden gekeken?
aanvulling: Het komt soms toch voor als ik op Engelstalige sites kijk. Note that occasionally Lymantria dispar caterpillars will feed on the needles of conifer trees (evergreens). Conifers such as spruce, pine, fir, and hemlock cannot re-flush during the summer and are more vulnerable than deciduous trees to defoliation. If caterpillars consume all or nearly all of their needles, the trees will die. If Lymantria dispar caterpillars are feeding on conifers, control efforts are warranted.
Bron: https://www.canr.msu.edu/news/what-can-you-do-to-manage-gypsy-moths-in-your-landscape