Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
" Bijenhotels voor gevorderden (deel1). Enkele bijensoorten, zoals de Zwartgespoorde houtmetselbij en de Blauwe ertsbij, maken graag nesten in merghoudende stengels. Hierin knagen ze hun eigen nestgangen uit. "
Ik heb net een Hibiscus drastisch teruggenoeid , Hibiscus is merghoudend.
Wat snoeiafval kortgeknipt en takjes in verschillende maten/diameters bij elkaar gebonden en onder een simpel insecten hotel aan de muur gehangen. Insecten hotel dient nu als afdak voor de verticale aanbouw.
Nou maar afwachten of er wilde bijen dit kant en klare onderkomen gaan betrekken.
Volgens genoemde persoon omdat deze soorten van nature inderdaad vertikale nestgangen verkiezen.
Ik heb me nog niet verdiept in Zwartgespoorde houtmetselbij en de Blauwe ertsbij.heb ze nog nooit ontmoet.
Ik realiseer je zojuist dat ik , wanneer ik dit experiment enige kans van slagen wil geven, ik ook zal moeten zorgen voor de juiste planten in de buurt.
Vergt nog enig opzoek werk
Ik heb vlier, hibiscus en braam in de tuin, die ik terugsnoei. Ze zouden er ook op die manier in moeten kunnen trekken. Ik zal er eens extra op letten.
Rolklaver is een wilde plant, die al een aantal jaren terug komt in de tuin zonder te woekeren. Kan ik je aanraden. Planten voor de andere soort is lastiger. Slangenkruid groeit bij ons in de buurt in de berm. Maar hij zit o.a. ook op gele composieten (Asteraceae), zie ik ergens anders.
Heel kort onderzoek leerde me dat beide bijen behoorlijk zeldzaam zijn.
Leek me daarom bij voorbaat al kansloos maar het kaartje van de blauwe ertsbij laat zien dat ze toch dichtbij in mijn regio worden waargenomen. Dankjewel Thijs.
Moet ik toch op zoek naar rolklaver, leek me ook nog niet zo gemakkelijk aan te komen na zeer kort internet onderzoek.?
Ik heb wel eens een zakje gemengd zaad gekocht. Ik denk, dat de rolklaver zo in de tuin is gekomen, maar het groeit bij ons ook op veel plaatsen in de berm. Misschien ook wel ingezaaid. Woon in Bergen, Noord Holland. Als ik zoek met 'rolklaver kopen' zie ik, dat er zakjes zaad te koop zijn.
Zet het kaartje van vindplaatsen van de Zwartgespoorde houtmetselbij er ook bij https://waarneming.nl/species/179546/maps/?start_date=2010-09-09&interval=15552000&end_date=2024-03-07&map_type=grid10k
Klopt. Altijd een leuk gezicht. Ezelsoor heb ik ooit als plantje bij een tuincentrum gekocht. Hebben ze volgens mij meestal wel. Voor die tijd had ik nog nooit een grote wolbij in de tuin gezien. Het trekt ze echt aan.
Kleine Wolbij (Anthidium punctatum) zie ik bij mij soms op rolklaver. Hier een fotootje.