Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Vanaf verleden jaar zit ik met een plaag van kevers. Vooral olijfboom en hortensia mochten er aan geloven, overal in het blad gebeten.
Toen ik vandaag even achter mijn tuinhuis ging zag ik twee kevers op de klimop. Ik heb ook zo een kever al betrapt in mijn olijfboom, maar toen stelde ik me er nog niet echt een vraag bij.
Ik heb er een foto proberen van te nemen maar die is niet volledig zuiver. Het lijkt alsof de kever een plat schild heeft. Ik vind hem persoonlijk redelijk groot.
Weet iemand wat voor soort kever dit is? Ik veronderstel dat het een kever is, ik heb er niet zoveel verstand van.
Weet iemand raad? Die klimop is eigenlijk niet van mij maar van het kleine veldje achter mij dat mijn tuindraad heeft begroeid. Dus ik wil volledig die klimop wel wegsnoeien.
Wantsen hebben een zuigsnuit, ze kunnen dus onmogelijk stukjes uit het blad bijten. Mogelijk zijn het sprinkhanen, behangersbijen, ... die hiervoor verantwoordelijk zijn.
Een andere wants. De foto is inderdaad niet zo duidelijk. Als het goed is, hebben de antennes witte ringen.
Ik ben er vrij zeker van, dat het een Grauwe veldwants (Rhaphigaster nebulosa) is.
Ik weet niet hoe het in België is, maar in Nederland was hij vrij zeldzaam. De laatste jaren wordt hij steeds algemener in het zuiden van Nederland en wordt hij ook steeds noordelijker waargenomen.
Je krijgt meestal vragen over deze wants, omdat ze vaak in huizen proberen te overwinteren. Dat kan lastig zijn als het er heel veel zijn heb ik begrepen. Maar schadelijk zijn ze niet.
Hier een link met foto's van waarnemingen in Nederland. Dan kun je kijken of het klopt. http://waarneming.nl/soort/photos/8504
Groeten, Thijs.
Thijs, mijn eerste gedacht was ook Grauwe veldwants, aan de geblokte rand van het achterlijf te kunnen opmaken, maar net omwille van de (vermeende) zeldzaamheid (zit in mijn tuin ook) ben ik voor een andere optie gegaan.