Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb 2 Seringen in onze voortuin staan. Ze zijn 2jr geleden door de hovenier gepoot, helaas hebben ze vanaf begin af aan te kampen gehad met bruin , gekruld blad, aangetast blad, en ze bloeien vrijwel niet.
De seringen staan op een zonnige plek Zuid-West, in grote bakken.
Nu gaat de hovenier beide vervangen voor Japanse Kornoelje.
Loop ik het risico dat deze Kornoelje ook aangetast gaat worden door dat wat in de Sering zit?
Hoe kan ik de kans op eventuele besmetting zo klein mogelijk maken?
Een sering is eigenlijk alleen gevoelig voor het ligustermotje.iets gevoelig voor meeldauw. Joue seringen zien er niet slecht uit. Wellicht het ligustermotje met wat windschade. Het kan ook enkele jaren duren voordat de plant gaat bloeien.
Overigens is de gewone sering alleen rond de bloei te genieten, voor de rest van het jaar te saai voor woorden.
De kornoelje zijn decoratiever met bloem en vrucht. Min of meer ongevoelig voor ziekten. Sommigen ergeren zich aan het van nature wat gekrulde blad.
Jouw sering heeft last van een aantasting die bekend staat als Lilac Bacterial Blight (LBB). Onder oude kwekers wordt het soms ook wel 'het zwart' genoemd. LBB wordt veroorzaakt door een bacterie (Pseudomonas syringae). Het begint vaak met bruine vlekken op het blad en gekrulde bladeren. Ook kan het blad vaal en geel-groen worden. Bij een ernstige aantasting krijg je kankerachtige plekken op de takken en sterven delen van takken af.
Vooral in een koel en nat voorjaar zien we Lilac Bacterial Blight. We zien het bij alle soorten seringen maar het meest bij de boerensering (Syringa vulgaris). Zit de ziekte eenmaal in de sering dan is die er lastig uit te krijgen, vooral als er kankerachtige plekken op de takken zitten.
De Japanse kornoelje / Cornus kousa is niet gevoelig voor Lilac Bacterial Blight. Daar hoef je je dus niet druk over te maken. Wel vergt Cornus kousa een humeuze grond die in de zomer niet al te veel moet uitdrogen. Indien je arme grond hebt dan zal de hovenier die moeten verbeteren met compost of potgrond anders wordt de aanplant geen succes.