Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Sinds vorig jaar maart hebben wij een Portugese laurier haag laten plaatsen. Tot op heden groeide deze goed en in het voorjaar kwamen er veel nieuwe knopen en bladeren uit waardoor hij snel mooi vol werd.
In mei zijn we drie weken op vakantie geweest en toen we terugkwamen had de heg diverse gele bladen. In eerste instantie dachten wij dat dit door het vele regenwater kwam. Het gele blad hebben we direct verwijderd maar helaas hebben we nog steeds te maken met gele bladeren. We verwijderen deze wederom continue maar het zet helaas door.
We denken nu dat het een ziekte is die de heg aantast en en hebben een fungicide middel sinds zaterdag in de hoop dat dit helpt.
Heeft iemand hier een tip voor onze heg en het antwoord wat het probleem is? Balen er erg van!
Dit is bladrui. Het is een natuurlijk verschijnsel, het ene jaar meer dan het andere. Soms kan het weer (droogte) of de standplaats (schaduw) er voor zorgen dat er flink wat blad geel wordt. Ook bij grote dichte struiken waarbij het binnenste blad onvoldoende licht krijgt wordt het blad afgestoten. Bladrui zien we vaak in de tweede helft van de lente maar sommige planten hebben dat ook in de zomer (bijv. wintergroene magnolia's / Magnolia grandiflora). Je kunt spuiten tot je een ons weegt maar daarmee voorkom je bladrui niet aangezien het een natuurlijk verschijnsel is...
Veel mensen denken dat wintergroene planten ieder blaadje tot in de eeuwigheid vasthouden maar dit is niet zo. Periodiek wordt er wat blad afgestoten. Als je binnenin een grote rhododendron of hulstplant kijkt dat tref je daar een laag dood blad aan wat in voorafgaande jaren is afgestoten.
Dus niets om je druk over te maken. Ik heb hier op het forum al dikwijls over geschreven maar aangezien de meeste mensen het fenomeen 'bladrui' niet kennen, zal het wel met de regelmaat van de klok ongeruste vragen geven.
Dank voor je reactie! Dat klinkt geruststellend. Onze hovenier die de haag heeft geplaatst gaf aan dat we nog magnesium en kierewiet kunnen geven als voeding. Mee eens?
Onze hovenier die de haag heeft geplaatst gaf aan dat we nog magnesium en kierewiet kunnen geven als voeding
Kieseriet bedoel je veronderstel ik
Dat is ook magnesium...
Dat heeft eigenlijk alleen zin als een bodemonderzoek aantoont dat het nodig is, ik denk het niet.
Magnesium / kieseriet helpt vooral als het blad gelig groen ziet a.g.v. uitspoeling van meststoffen door veel neerslag. Bij bladrui heeft magnesium / kieseriet 0,0 effect.
Enkele dagen verder en de vergeling zet helaas nog steeds door; zie foto. Steeds meer bladeren die geel worden en gaan hangen. Is de conclusie nog steeds bladrui? Zo ja, hoe lang kan dit duren en krijg je dan dit jaar nog hergroei?
Ik zie absoluut niets waar ik me zorgen om zou kunnen maken. Die bladrui kan heel de zomer doorgaan.
Ligt er in de buurt van die haag een inrit of terras? Als het afschot van inrit of terras naar de planten toe is dan kan het zijn dat ze de afgelopen maanden te nat hebben gestaan. Dit zou ook mee kunnen spelen bij het geel worden van het blad.