Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
De blinde gevels van ons en onze buren gaan op een goeie 80 cm van elkaar staan (is nogal een speciale situatie, I know). Dus smal (een meter of 10 lang) en nauwelijks zonlicht.
1) Is er iets dat daar zou groeien op de grond, als bodembedekker of plant met hoogte?
2) Is het een idee om onze gevel volledig te laten begroeien met mos? Heeft mos zon nodig? Tast mos de gevel aan? Is een moswand moeilijk om te maken? Andere bedenkingen?
Een moswand is extreem moeilijk. Gedijt alleen onder vochtige omstandigheden. Gezien de zomers van de afgelopen jaren een absolute afrader. Mos moet van zichzelf komen, moet je niet gaan 'planten'.
Bij een smalle strook in de schaduw denk ik aan Pachysandra terminalis als bodembedekker en als hogere plant varens. Heel veel mensen vinden varens saaie planten omdat ze niet zichtbaar bloeien. Als je echter een moeilijke plek hebt in de tuin dan kun je niet te veel eisen stellen. Varens hebben een serene schoonheid die je moet leren waarderen. Bij varens kiezen voor wintergroene soorten die geen uitlopers vormen zoals Polystichum setiferum soorten. Het enige onderhoud is in maart de oude bladeren afknippen. Eventueel zou je sneeuwklokjes aan het beplantingsschema kunnen toevoegen. Deze kunnen af met RELATIEF weinig zon.
Als je met 'droge schaduw' van doen hebt dan zijn varens een uitkomst. 'Droge schaduw' heb je vaak bij grote bomen en struiken maar ook op plekken waar gevels en muren een (groot) deel van de neerslag tegenhouden ('regenschaduw' wordt dat in het vak genoemd).
Nogmaals: op lastige plekken kun je niet al te veel eisen stellen. Het aantal planten dat gedijt in de schaduw is nu eenmaal beperkt.
Bedankt voor de reactie. Wel nog even aan toevoegen dat tijdens de zomermaanden de zon recht op de doorgang staat om 13:30. Dus op het heetst van het jaar gaan ze wel even staan bakken. Kunnen ze daar tegen?
Meest ideaal is dat de schaduw minnende planten op het heetst van de dag in de schaduw staan. Als Pachysandra te veel zon krijgt zie je vaak dat het blad geel-groen verkleurt.
Als de zon er in het midden van de zomer op die plek schijnt dan zal er waarschijnlijk meer mogelijk zijn. Alles staat en valt met hoeveel zon de planten in het GROEISEIZOEN (april-september) krijgen.
Met varens kun je wel subtiel kleur toevoegen doordat die niet allemaal effen groen zijn. Dryopteris erythrosora loopt rood uit, Van Athyrium nipponica bestaan een aantal selecties met zilverrood blad, Dryopteris wallicihianan loopt zwart uit en zo zijn er nog wel een aantal subtiele variaties, ook in bladvorm.
Een soort als Geranium macrorrhizum en ook Pentaglottis sempervirens kan zowel tegen droge schaduw en kan toch brandende zon overleven.