Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
In de achtertuin staan twee leibomen van Photinia naast elkaar. De ene is mooi groen van kleur, de andere is wat bleekjes van kleur. Zie foto. Wat zou het probleem kunnen zijn?
Wanneer zijn die aangeplant? Wat voor bodem heb je daar? Ik weet niet of daar het probleem zou kunnen zitten. Maar het kan, zelfs wanneer die zo dicht bij mekaar staan?.
Geen enkele boom is hetzelfde ook al mag dat voor de leek zo lijken.
Rood verkleuren van het blad kan op stress duiden.
Waarschijnlijk is het niet de bladvlekkenziekte Entomosporium mespili die al jaren veel vorkomt bij Photinia. Bij deze aantasting zie je donkere paarsrode vlekjes op het blad verschijnen die zich geleidelijk uitbreiden. Bij een ernstige aantasting laat de plant een deel van zijn aangetaste blad vallen. Die donkerrode vlekjes zie ik niet op bovenstaande foto. Entomosporium mespili zie je vooral in natte periodes verschijnen.
Photinia fraseri 'Red Robin' mag dan een wintergroene plant zijn, dit wil niet zeggen dat de plant ieder blaadje ten eeuwige dagen vasthoudt. Periodiek treed bladrui op. Een klein deel van het blad wordt dan afgestoten. Meestal treedt bladrui op in de tweede helft van het voorjaar maar kan eigenlijk heel het jaar optreden. Planten die onder stress staan hebben meestal meer last van bladrui.
Kun je de aanplantdiepte eens nakijken? Te diep planten is een veel voorkomende reden van stress. Als je de oorzaak van die stress niet kan oplossen, blijf je met problemen zitten.
De wortelhals moet gelijk zitten met het maaiveld zodat de bovenste wortels maar net bedekt zijn met grond. Het duurt maar een paar minuutjes om dat te controleren. Het kan gerust dat je die goed geplant hebt, maar dat de boom wat nagezakt is, waardoor ze alsnog iets te diep staan met stress en de bijbehorende aantasting tot gevolg.