Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
In onze voortuin hebben we leilinden staan.
Op de bladeren en op de grond onder de bomen zit zwarte aanslag. Zie foto.
Deze aanslag is er alleen als er bladeren aan de boom zitten.
Het is een dun zwart laagje, dat je er wel af kunt halen. Het is een beetje koolachtig, en het is ook brandbaar.
Het gekke is dat de aanslag alleen op en onder deze leibomen zit, en niet op andere bomen en struiken in onze voortuin.
Het is roetdauw, een zwarte schimmel die leeft van de suikerhoudende uitwerpselen van bladluizen, schildluizen, spint of witte vlieg. Linden hebben snel last van bladluizen.
Ik ga gauw kijken welke beestjes er op de bomen zitten en hoe te bestrijden.
Op dit moment is bestrijden niet meer nuttig; de bladeren zijn reeds ontsierd en bovendien zijn we intussen in de herfst waardoor het blad snel gaat vallen.
Ook in het voorjaar zou ik met bestrijdingsmiddelen ver weg blijven; deze bomen hebben nu eenmaal sneller "last" van bladluizen (maar die "last" is erger voor de tuinier dan dat het echt schade doet aan de boom). Door niet te spuiten zal je al snel een legertje nuttige bestrijders aantrekken die weten dat er in jouw bomen bladluizen te vinden zijn; de schade zal daardoor toch wel enigszins beperkt blijven. Door te spuiten neem je deze voedselbron weg en zullen de nuttige bestrijders je tuin links laten liggen. Eens je begint te bestrijden zal je dan ook regelmatig moeten herhalen.
Overigens zijn deze "plagen" het ene jaar gewoon erger dan het andere. Een gezonde plant op de juiste standplaats en bodem heeft er weinig tot geen blijvende schade van.
De foto maakt het niet duidelijk maar als de boom daar solitair staat, zonder andere bomen, struiken en hagen enz in de buurt, dan zullen de natuurlijke vijanden van de bladluis wellicht deze boom niet vinden.
Dank voor alle tips!
Ik heb inmiddels wel bladluis gespot, en een keer gespoten met biologisch middel. Ondanks dat het idd wellicht al te veel herfst is.
Ik zag dat er ook wel de nodige wespen op de bomen zaten, dus natuurlijke vijanden van de bladluis weten de bomen kennelijk wel te vinden.