Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
De viburnum opulus compactum heb ik al een jaar of zeven. Deze lente is deze dwergsoort van de Gelderse Roos plotseling de hoogte in geschoten. Daarvoor bleef hij mooi klein. Hij bloeit elk jaar en maakt bessen (die de vogels niet lusten). Hij staat vrij donker, aan de noordkant van een schutting in de buurt van een klimhortensia en geitenbaard. Waarom gaat hij plotseling groeien? Zal ik in de zomer de lange takken afknippen? Of kan ik beter wachten tot herfst/winter?
Ik denk dat jouw plant geënt is op een gewone Viburnum opulus als onderstam en dat je onderstam aan het uitlopen is. Die lange scheuten komen als het goed is uit de grond of onderuit de struik en dienen goed verwijderd te worden.
Beste Peterplant, ik ben gaan kijken en je hebt gelijk! De lange scheuten komen uit de grond. Zal ik ze van de zomer met een takkenschaar dicht bij de grond proberen af te knippen? Is dat "goed verwijderen"?
Ja, dat is goed verwijderen. Maar dat vogels die bessen niet echt lusten is wel goed voor die vogels. Daarmee hebben ze nog eten aan het eind van de winter, wanneer de andere soorten op zijn.
Dat Viburnum opulus 'Compactum' een dwerg is, is onjuist. Wordt zonder snoeien met gemak 3 meter hoog. Dat 'Compactum' is in vergelijking met de gewone Viburnum opulus (5-7 meter hoog). Echt een dwerg is Viburnum opulus 'Nanum' maar die bloeit nooit dus weinig sierwaarde.
Grondscheuten zijn ook normaal voor Viburnum opulus 'Compactum'. Viburnum opulus 'Compactum' wordt ook niet geënt maar gestekt. Is relatief gemakkelijk door zowel zomer- als winterstek te vermeerderen. Viburnum opulus wordt wel veel gebruikt als onderstam voor Viburnum soorten die zich niet eenvoudig laten stekken en/of om snel een verkoopbare plant te hebben. Soorten die in NL vaak geënt worden op Viburnum opulus zijn o.a. V. burkwoodii, V. carlcephalum, en V. 'Eskimo'.
Wil je Viburnum opulus 'Compactum' in bedwang houden dan snoeien in juni. Dit snoeien kan ten koste gaan van de besdracht, helaas.
Als de plant geënt is, en er zijn echt kwekers die makkelijk te stekken planten ook enten, dan heeft het weinig zin om de onderstam af te knippen, je laat dan altijd een stukje van die wilde scheut zitten en die loopt vrolijk opnieuw uit. De wilde scheut kan beter uit de plek waar die uitloopt gebroken worden, zo dat ook de basis van die scheut mee komt.
Interessant, jullie inzichten. Ik heb besloten af te wachten hoeveel hoger de struik gaat worden en pas in actie te komen als de struik mij echt te hoog wordt. Bedankt allemaal!