Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik wil nog één boom met een niet al te dichte kroon naast de woning zetten. Er moet ook begroeiing onder de boom kunnen groeien.
Idealiter zou de boom een goede drachtplant zijn voor insecten, heerlijk geurend bloeien, geen groot oppervlakkig wortelstelsel aanmaken dat alle andere planten de vernieling in groeit, en ook niet te groot worden. Windgevoelige bomen vallen ook af, vanwege net naast oprit/parkeerplaats wagen.
Mijn oog is nu gevallen op Pterostyrax corymbosa, maar ik vind daar alleen erg tegenstrijdige informatie over op het wereldwijde web (van uitermate winterhard tot zeer vorstgevoelig). Is er iemand die deze boom in de tuin heeft staan en me kan helpen? Pterostyrax hispida lijkt wat algemener, maar vind ik minder mooi...
Alternatieven die ik ook nog overweeg Tillia henryana (maar die zou ook onvoldoende winterhard zijn, en de standplaats is niet zo beschut) en Styrax japonica (maar er staat al een Halesia grandiflora vlakbij) . Verder is ook Sorbus aucuparia nog een alternatief (maar die staat ook al op enkele andere plekken in de tuin).
De Tilia henryana staat hier sinds 2012. Hij staat hier (Gelderland) zonder enige beschutting in een groep van drie en heeft tot nu toe geen vorstschade of windschade opgelopen. Ik zou het echter geen transparante boom noemen, ik vind de kroon behoorlijk dicht. Overigens verder echt een fantastische mooie boom die later bloeit dan andere linden en daarmee enorm veel insecten voedsel biedt.
Een mogelijk nadeel van Tilia henryana is dat JONGE exemplaren gevoelig zijn voor late nachtvorst. Oudere exemplaren zijn goed winterhard.
Pterostyrax corymbosa is volledig winterhard. In het boek New Trees (John Grimshaw en Ross Bayton) wat zeer betrouwbare informatie bevat, heeft als winterhardheidszone voor P. corymbosa 5/6. Dit betekent dat de boom zeker 20 graden vorst (en meer) verdraagt. Nederland en België liggen in winterhardheidszones 7 en 8. Wel is het zo dat het nieuwe hout in de zomer en herfst goed moet afrijpen.
In Arboretum Wespelaar staat al jaren een exemplaar dat prima groeit en bloeit.
Alvast bedankt voor de informatie. Die foto's van de Pterostyrax in het arboretum van Wespelaar zijn wel redelijk overtuigend. De kans is groot dat ik deze boom in mijn tuin ga planten,
Dat heb ik gezien. Maar ik heb ondertussen toch nog enkele nuttige tips gevonden op het www over deze boom (onder andere bij een boomkweker in Tsjechië). Ik ben nog niet helemaal zeker van mijn beslissing, ik wil de beshcikbare planten bij de boomkweker eerst bekijken, en op asis daarvan een beslissing nemen.
Bodem is bij mij qua vochtigheid ook geen probleem hoor. Schaduw kan ik de boom op die plek niet aanbieden (in volle zon van 08h00 tot 16h00 vermoed ik)
Als Pterostyrax corymbosus op goede, in het groeiseizoen niet te droge grond staat dan kan die volle zon prima aan. In het arboretum van Boomkwekerij Albert Leemreize in de Achterhoek staat de boom volgens mij ook in de volle zon.
Bij het uitkiezen van de boom er zeker van zijn dat het P. corymbosus is en niet P. hispida. Het blad van P. corymbosus is meer donker groen dan dat van P. hispida.
N.B. Pterostyrax is een mannelijk woord dus officieel is het 'corymbosus' en niet 'corymbosa', in het vak doorgaans echter bekend als 'corymbosa'. Heb zelf ook altijd 'corymbosa' gezegd.
Ik wil echt wel de P. corymbosus. De P. hispida interesseert me niet zo. Ik koop mijn planten bij een betrouwbare boomkweker (die beide planten op voorraad heeft).
Ik heb ondertussen beslist om de P. corymbosa op een andere plek in de tuin aan te wenden, een plekje waar hij iets meer van schaduw zal kunnen genieten en redelijk beschut staat.
Naast de oprit ga ik een Styphnolobium japonica 'Regent' aanplanten (voorheen Sophora japonica)
Gewoon toch even melden dat ik deze dus heb aangeplant en dat het boompje (de enige planten die ik in België vond waren 100 cm groot, in een 5 liter container) in zijn eerste jaar toch ongeveer 30 cm gegroeid is. Hij heeft dus naar zijn zin hier
De warme zomer is natuurlijk een voordeel. Let wel dat je die niet op een te rijke bodem zet. wanneer die te lang doorgroeit, rijpt die minder goed af en is die dus vorstgevoeliger.
En voor de rest: succes er mee.