Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wij hebben een prachtige notelaar in het midden van de tuin van tientallen jaren oud. Twee jaar geleden rond deze tijd wou ik wat struiken planten op kruinafstand van de boom. Bij het graven stootte ik op een dikke wortel die net liep waar ik een struik wou planten. Er was een lichte beschadiging van mijn spade en er liep vocht uit de wortel. Ik durfde de wortel niet doorzagen vanwege schrik voor doodbloeden. Dus ik besloot de put te dichten en op die plek geen struik te planten.
Maar nu zitten we met een vreemde leegte tussen de andere struiken en overweeg ik om het nog een tweede keer te proberen. Uiteraard zal de wortel er nog steeds zitten Maar misschien kan iemand me raad geven.
Mag je een dikke wortel van een notelaar zo maar doorzagen? Ik herinner me dat hij ongeveer 10 cm dik was, en de plek waar ik hem weg wil zit zoals gezegd op kruinafstand. Onze buurman zit jaarlijks wel eens wortels van onze boom uit te graven omdat die onder zijn moestuin lopen. De boom lijkt er geen hinder van te ondervinden, maar misschien op termijn wel?
ER is een groot verschil tussen die kleine wortels die de buurman jaarlijks afsteekt en die dikke wortel. Die moet je dus echt niet afzagen. Je zou je struik een twintigtal cm kunnen opschuiven.
Maar ik vraag me eerlijk gezegd af welke soorten je daar zou gaan planten. Noten geven via de wortels juglandine af, een stof waar de meeste andere planten slecht tegen kunnen. Er zijn relatief weinig soorten die het goed doen onder een notenboom.
De planten staan net buiten de kruin van de notelaar. Vroeger groeiden op deze plek seringen, kerspruim, klimop en vlier. Die waren allicht tegelijk met de notelaar geplant en hadden schijnbaar geen last van de toxiciteit. Nu staan er Viburnum tinus en een nieuwe sering. Ik dacht eraan een Viburnum opulus tussen te zetten. Maar ik zie net op een lijstje dat die laatste niet goed tegen de toxiciteit kan.
Waaraan merk je dat een plant afziet van de toxiciteit?
Juglandine komt vooral voor bij de zwarte walnoot (Juglans nigra) en maar weinig bij 'onze' walnoot Juglans regia. Ik dacht ook altijd dat juglandine een probleem was maar sinds ik een aantal tuinen ken waar planten in het wortelbereik van walnootbomen staan, ben ik daar niet meer van overtuigd.
Ik denk dat u die on verenigbaarheid van notelaars met andere planten moet relativeren. Bij mij staan er, naast allerlei bloembollen (lentebloeiers), ook grote exemplaren van Hydrangea's, Philadelphus, Aucuba en Euonymus, varens, Italiaanse aronskelken en Symphoricarpus en hulst.
Wortels doorzagen zou ik niet doen, voor de stabiliteit van de boom alleen al. .. . Wat misschien wel te proberen is, is een put te maken langs beide kanten van die hoofdwortel en een struik er 'wijdbeens' over planten.
Juglandine of juglone is niet voor alle planten toxisch. Er circuleren op internet heel veel lijstjes van planten die wel of niet gevoelig zijn voor juglone. Het is dus niet zo dat onder een walnoot niks groeit.
Bedankt voor de reacties iedereen. Interessante informatie hier. Ik wist dat notelaars toxisch waren maar aangezien de rest van onze tuin mooi lijkt te groeien had ik er mij nooit zorgen in gemaakt.
Ik heb beslist om het toch nog eens te proberen en de plant er "wijdbeens" over te zetten