Spreek je over mest die groei stimuleert of mest die het opbouwen van resistentie stimuleert?
Dat is wel een erg eenzijdige benadering. Op een schrale bodem kan bemesting er voor zorgen dat er meer koolstof vastgelegd wordt en dat er dus meer koolstof beschikbaar komt voor de afweer. Maar dan zit je echt al op een schrale heidegrond. In een doorsnee tuin, zelfs op zandgrond, zal bemesting alleen maar tot meer aantastingen leiden.
Maar kijk eens in een bos. Daar staan bomen die eeuwenoud kunnen worden, zonder dat er daar iemand gaat bemesten. Het enige dat ze krijgen is bladcompost die afkomstig is van hun eigen blad. Daar kan occasioneel al eens wat meer bijkomen, maar dat is relatief weinig. Bomen zijn aangepast aan omstandigheden waarin mineralen niet overvloedig aanwezig zijn en waar ze in droge periodes moeten concurreren om water.
Als je stikstof én kalium toedient, zal de plant dan hard groeien én resistentie opbouwen?
Nee. Resistentie wordt niet opgebouwd door het toedienen van kalium, maar doordat de plant een groter deel van zijn koolstof kan inzetten voor de afweer. Dat kan niet wanneer je de plant dwingt om harder te groeien. Dan moet je vaker water geven, en dan moet je vaker bestrijden tegen aantastingen. Wat schiet je dar dan mee op? Er zal altijd wat fout gaan en je zal altijd andere problemen moeten oplossen. Als je bomen goed én gezond wil laten groeien, kun je best naar de natuurlijke situatie kijken ipv groei en afweer te reduceren tot het toedienen van chemische elementen. Justus Von Liebig, de uitvinder van de kunstmest was de eerste om in te zien dat de chemie geen duurzame oplossing biedt en compleet voorbijgaat aan het bodemleven dat zo veel complexer is dan een NPK formule.
Je geeft best gewoon kompst, want dat is wat de bomen nodig hebben. Die moetje echt niet inwerken, bovenop aanbrengen is voldoende.