Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
In december zitten wij leibomen van Carpinus betulus fastigiatum (bedoeling is om ze te gebruiken in blokvorm).
Maar nu mijn vraag:
De tuinarchitect zegt dat hij maat 10/10 zal meehebben. Ik weet dat dit te maken heeft met de stamomtrek? Maar zijn dat nog heel kleine boompjes of valt dat al mee? Wat is jullie ervaring?
De maat 10/10 zou moeten inhouden dat de bomen precies 10 cm in omtrek zijn, gemeten op 1 meter hoogte; het gaat dan in dit geval om vrij dunne bomen. Het zegt niets over de hoogte, al moet de kruin wel in verhouding staan tot de dikte van de stam en worden de meeste bomen gekweekt met takvrije stamhoogte van ong. 2 meter.
Deze maat komt mij niet bekend voor. Normaal gesproken geldt, tot een omtrek van 20 cm, dat tussen het eerste en het tweede cijfer 2 cm verschil zit.
Een dunnere boom is goedkoper en slaat over het algemeen sneller aan, hoewel dat ook afhankelijk is van een juiste standplaats en het planten en verder verzorgen van de boom. Op de boomkwekerij waar ik werkte werd veelal de maten 10/12 en 12/14 afgenomen.
Carpinus b. 'Fastigata' is een vlotte groeier in hoogte en dikte.