Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb net bij de buurtvrouw een mooie stek van een walnoot geknipt
maar hij is al wel aardig uitgelopen
zou het nog nut hebben om hem in de grond te steken of ben ik te laat om zo'n stek te stekken
oke
dank je wel voor het antwoord
maar waarom gaat dat niet ?
maar er zijn toch ook zat walnoten in de natuur die gewoon walnoten geven ?
of heb ik het nu helemaal mis?
Je kan walnoten wel zaaien. Dat gaat vrij eenvoudig. Dat gebeurt zelfs zonder dat je iets moet doen. De jonge planten die je vindt zijn allemaal zaailingen.
Ik had enkele jaren geleden ook een jonge scheut die gewoon uit een noot was gegroeid. Vorige week heb ik de boom omgehakt omdat hij veel te groot was voor mijn tuin. Dus dit gaat wel makkelijk om jonge scheuten te houden.
Ik heb dit trouwens van appels (granny shmit) ook gedaan en dit zijn ook al redelijk grote boompjes, nu nog wachten op de appels
Veel sucses er mee!
Lijkt mij handig dat er bij antwoorden duidelijke terminologie wordt gebruikt. Een stek is iets totaal anders als een zaailing, en een scheut is geen stek of een zaailing.
Walnoten worden vermeerderd door zaaien of door enten. Dit laatste is iets voor de specialisten.
Zaaien gaat gemakkelijk maar vereist wel enig geduld. Walnoten moeten vers worden gezaaid en hebben een stratificatie periode nodig. Doe de walnoten in een bloempot met vochtig scherp zand en plaats deze de gehele winter buiten. Als je pure potgrond gebruik zullen de noten waarschijnlijk gaan rotten of schimmelen. In het voorjaar zullen de noten gaan kiemen. Plaats ze dan in een pot met gewone potgrond of plant ze in de volle grond.
Een gezaaide walnoot zal zijn eerste vruchten gaan geven als de plant tussen de 7 en 12 jaar oud is, soms al eerder. Een rijke vruchtdracht krijgt men meestal als er een andere walnotenboom in de buurt staat.
ik wil niet pietluttig doen (dat ben ik soms wel) maar als je iets ent is dat ook niet vermeerderen want je hebt al een stam.
maar verder heb je gelijk.
als je walnoten zaait doe dan veel kalk in je stekgrond want op kalkrijke plekken zaaien ze zelf heel goed
en deze tijd va het jaar ook geen talkken van walnoten knippen want ze bloeden
en waarom kan je ze niet stekken ?
gewoon. er zijn nu eenmaal planten en bomen die niet te stekken zijn.
zeg 80% wel en 20 % niet, ongeveer.
hi, ik heb van een kweker horen zeggen dat de meeste gezaaide walnoten kleine noten produceren achteraf. Hij zei dat het een duizendste luk was als het grote walnoten werden.
Daarom is het beter geënte walnootbomen te kopen, dan weet je wat je koopt. Ongeveer toch !!!
Nu ja het is van horen zeggen he
Zelf heb ik dit jaar een reeds iets of wat oudere en grotere (ongeveer 3m) walnoot geplant, nu maar hopen dat we er noten van gaan krijgen binnen een paar jaar !
Als men een bepaalde variëteit of ras van boom ent is dat om de eigenschappen van die variëteit 100% te bewaren. Bij een gezaaide plant kunnen variaties optreden: ofwel krijg je gewoon terug de "wilde" vorm ofwel zal het een kruising zijn tussen verschillende variëteiten of zelfs soorten. Vandaar dat de vruchten dan vaak kleiner zijn of dat de opbrengst gewoon minder is.
Enten is wel een vorm van vermeerderen omdat de onderstammen vaak bestaan uit rassen of soorten die erg snel en gemakkelijk groeien. Die kan je dus vaak wel stekken of snel zaaien. Op die manier bekom je snel heel wat onderstammen waarop je dan stukjes van een andere plant op kan enten.
Van walnoten ken ik echter niets, maar hetzelfde systeem wordt o.a. bij rozen toegepast.
het ging hier over de juiste termologie en enten is" veredelen"
noten worden gekruist door bijn en hommels en dus krijg je nooit dezelfde eigenschappen als de moederplant.
en zo weet je nooit wat voor noten er aankomen zeker omdat je minstens een jaar of 7 moet wachten, maar ik zie hier in het landschap overal jonge noten opduiken
mijn zaailingen zijn beter dan mijn moederboom en ik heb er inmiddels al zoveel dat ik ze moet rooien.
Volgens de juiste terminologie is enten iets anders dan oculeren. Bij rozen wordt er eigenlijk niet geënt, maar geöculeerd, maar voor een leek lijkt dit erg op elkaar.
Veredelen is eigenlijk nog wat anders: hier gaat het om het kweken van nieuwe rassen en variëteiten met betere eigenschappen. Dit gaat o.a. door het kruisen van verschillende soorten (=hybridiseren) of variëteiten die beide goede eigenschappen hebben in de hoop om een nieuw ras te krijgen dat beide eigenschappen heeft.
Zaailingen verschillen meestal van hun ouders. Om te zorgen dat het genetisch materiaal ongewijzigd blijft, past men oculatie, enting en stekken toe. Ook weet je op die manier ook altijd het geslacht van de plant gezien deze identiek is aan de plant waar het oorspronkelijke materiaal vandaan komt.
Inderdaad onze boom was niet echt goedkoop, maar we wilden er per sé een !!!
We hebben hem gekocht via via aan inkoopprijs en dan was het nog vrij prijzig. Toen kwam die vriend langs en kregen we onder onze voeten Hij stond niet juist, hij ging op die plaats zeker stuk gaan... wij dus opnieuw boom (!) uitgegraven en op de 'juiste' plaats gezet !
Bij nader inzien staat hij nog verkeerd ! Veel te dicht op een voorlopig klein eikje !!! Maar kleintjes worden groot ! Maar dan moet de eik naderhand maar verdwijnen ! Staan nog meer eiken, er is slechts 1 notenboom.
Maar door al die escapades hadden we schrik dat die boom het niet ging halen, maar tot mijn grote vreugde stond er gisteren blad aan !!!