Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Is het aan te raden van een wilg te planten op 2 meter van een klinker terras? Kan het zijn dat de wortels op termijn het terras omhoog duwen? Of is dit verwaarloosbaar?
Geachte,
Zonder ingreep zal je terras er aan sneuvelen, tenminste als je van een boom praat. Er zijn verschillende manieren om deze wortels te sturen, ttz te zorgen dat je veelminder vlug of geen last hebt van het opduwen van uw terras door wortels .vb (deeproot wortelbegeleiding van Greenmax, en andere)
Een tweede bedenking is dat vele wilgensoorten grote bomen kunnen worden en al je zon wegnemen, tenzij dat juist de bedoeling is.
Het wortelgestel is altijd in verhouding met de kruin. Als je de boom door knotten klein houdt blijft het wortelstelsel veel beperkter dan wanneer je de boom vrij laat uitgroeien.
Vraagje voor wipe.
Als je van een boom de helft van de kroon eraf snoeit , verdwijnen dan ook de helft van de wortels?
Het jaar erop maakt de boom dan meer scheuten en takgroei en groter blad. Dan zou je denken dat alle wortels intact blijven omdat de boom het evenwicht tussen kroon en wortels wil herstellen.
De boom zal in eerste instantie een flink deel van zijn wortels verliezen. De hormonenhuishouding wijzigt en de suikers die de wortels die de koolstof leveren voor de groei van de wortels, komt van het blad.
Wanneer je bomen topt, zal de boom opnieuw zijn kruin proberen te herstellen omdat die zoveel mogelijk blad in de lucht wil steken om zo efficiënt mogelijk koolstof op te slaan in de fotosynthese. Een grote, brede kruin is wat dat betreft een voordeel. En dat zit gewoon in de genetische code van de boom. Daar is die voor gebouwd. Ik weet niet of de boom het evenwicht tussen kluit en kruin wil herstellen. Die groeit gewoon naar wat binnen zijn mogelijkheden ligt. Alleen is die boom het jaar nadat die zo zwaar gesnoeid is, veel kleiner, ook al maakt die veel reactiegroei (lange scheuten). Als die kruin opnieuw groeit, zullen ook die wortels opnieuw gaan uitbreiden. Alleen durf ik echt niet zeggen of die procentueel gezien evenveel wortels zal verliezen als die in de kruin verloren is.
Merci voor je antwoord Wipe.
Iedere keer als er wortels afsterven in de grond is dit goed voor het bodemleven zou je denken maar voor de boom uiteraard niet. Al kunnen platanen en lindes bvb hier wel heel goed mee overweg ivm hun regenaratief vermogen.
De vraag is welke wortels precies afsterven. Kleine fijne wortels die instaan voor de opname sterven continu af en worden continu vervangen. Dat sterven is vergelijkbaar met blad dat valt. Het is vooral het afsterven van grotere wortels wat voor problemen kan zorgen. Maar zelfs dat hoeft niet altijd een probleem te vormen. In het bijzonder wanneer de boom in de stamvoet hol wordt, zal het onderliggende deel van het wortelgestel wegrotten. Dat hoort bij het normale verouderingsproces en de overgang van de volwassen naar de veterane fase.