Het is normaal dat beukenhagen soms last hebben van bladluis. Deze blauwachtig witte luizen zijn te bestrijden met Luisspray of Spruzit (Ecostyle), maar een bespuiting hoeft pas te worden uitgevoerd als de aantasting erge vormen heeft aangenomen.
Bladluizen verdwijnen vanzelf na een hevige regenbui. Ze kunnen ook met een flinke straal water worden weggespoten.
Beukenbladluizen kunnen ernstige groeiremming veroorzaken en vooral bij jonge hagen tot afsterven van de planten leiden. Een uitval van meer dan 30% is niet abnormaal.
Beukenbladluizen zijn reeds aanwezig wanneer nog geen bladeren aan de haag staan!
De eitjes overwinteren immers in de omgeving van de bladknoppen. De luizen ontluiken in de eerste helft van april en hoeven zich op die wijze niet ver te verplaatsen, wanneer de bladeren zich ontvouwen.
Onmiddellijk bij het ontluiken van de bladeren dient opgetreden te worden.
Wanneer de jonge luizen immers niet tijdig worden bestreden, zal meermaals in de zomer moeten behandeld worden, hetgeen een onnodig en verhoogd gebruik van bestrijdingsmiddelen met zich meebrengt.
Het aangewezen middel bij het ontluiken van de beukenbladeren is Okapi®(15ml/10l water).
De beuken goed en grondig bespuiten, totdat de vloeistof van de twijgen en ontluikende blaadjes afdruipt.
Later, wanneer de beukenhagen reeds veel blad dragen, kan man beter een bestrijding uitvoeren met een mengsel van Okapi® (15ml/10l water) en het
systhemisch insecticide Gazelle® (2.5 g/10l water).
Okapi zorgt hier voor de onmiddellijke contactwerking, terwijl Gazelle® instaat
voor de bestrijding van verscholen levende luizen en een langdurige nawerking garandeert.
Indien het probleem zich jaarlijks in ernstige mate voordoet, verdient het aanbeveling tijdens de winter de naakte takken en twijgen een grondige winterbehandeling te geven met een paraffineolie Sun spray 7 E (62 ml/10l water).
Deze olie vormt een ondoordringbare film op de naakte takken en knoppen en verstikt de wintereieren.
De laatste jaren hebben beukenhagen meer en meer last van spintmijten. Beukenspintmijten zijn microscopisch kleine organismen, die vnl. onderaan het blad langsheen de hoofdnerf voorkomen. Zij zuigen plantensappen, waardoor de bovenzijde van de bladeren een dof en zilverkleurig uiterlijk krijgen.
Bij ernstige gevallen kan dit leiden tot een vervroegd opdrogen en afvallen van de bladeren.
Voor de bestrijding van spintmijten heeft men bij Edialux twee middelen ter beschikking: Formusect (20 ml/1.5l water) en Masai® 20 WP (5g/10 liter water).
De beuken goed natzetten en zeker de onderzijde van de bladeren proberen te raken. Om resistentie te voorkomen twee behandelingen met een interval van 14 dagen met de twee verschillende middelen uitvoeren.
@spruce:: ik kan er best inkomen dat het wel eens nodig kan zijn te 'spuiten',, maar ik zie ook meer en meer dat dit te pas en te onpas gebeurd,, zie hiervoor mijn reactie in topic
http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=6&sid=11&tid=32193&hl=roundup
kan je nog meegeven dat één van mijn beste vrienden behoort tot het kaderpersoneel van Monsanto,, hoef je zeker niet te vertellen dat wij over dit onderwerp al wel eens meerdere keren zwaar in discusiie zijn gegaan,,
zonder mezelf tot eco-fundamentalisten te rekenen
groetjes