Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Via Google heb ik wat informatie over langzaam groeiende klimop gevonden.
"Hedera helix 'Goldheart', van oorsprong uit Italië afkomstig. Bladeren hebben een opvallende goudgele vlek in het midden van het blad. Is goed te gebruiken om donkere muren of schaduwrijke plaatsen mee te verlevendigen. Groeit langzaam en het beste in de halfschauw. Groeit tot een maximale hoogte van circa 5 meter."
Deze soort had ik zelf ook in mijn tuin, maar omdat ik er snel iets mee wilde laten begroeien,
lukte dat niet. Ik heb de plant toen weggegeven.
"Hedera helix 'Deltoidea', heeft dofgroene bladeren. In de winter kan het blad door strenge kou paarsgroen verkleuren. Bladeren zijn matig gelobd en hebben een stompe vorm. Het is een zeer winterharde variëteit. Groeit met stevige ranken. Langzame groeier. Groeit tot circa 7 meter hoog. Geschikt voor kleine vlakken."
Deze ken ik zelf niet.
"Hedera helix 'Modern Times', met opvallend lichtgroen blad en lichte nervatuur. Goede bodembedekker voor middelgrote vakken, maar langzaam groeiend. Plant vertakt zich weinig. Heeft lichtgroene nerven. In winter kleurt het blad naar roodbruin. Plat groeiend en heel geschikt om te combineren met solitair groeiende planten. Zeer winterhard."
Deze ken ik ook niet, maar de beschrijving klinkt goed.
"Hedera colchica 'Sulphur Heart', een zeer fraai ogende variëteit. Heeft onregelmatige, gele en lichtgroene vlekken over het blad. Blad fors: 15 tot 20 centimeter lang. Langzaam groeiend. Zeer winterhard. Geschikt om muren mee te bedekken of als solitair te gebruiken. Groeit tot een hoogte van circa 4 meter. Speciaal geschikt om licht beschaduwde vlakken mee te vullen. Groeit ook redelijk goed in de volle zon."
Ook deze is mij onbekend, maar is wel grootbladig, en je zocht juist iets met kleine blaadjes, als
ik me niet vergis.
"Hedera poetarum, met langwerpig, donkergroen, glanzend blad. Opvallend geelwitte nervatuur. Bloeit met groengele, kogelvormige bloemen in kransvorm. In de herfst komen gele bessen aan de plant. Goed winterhard. Geschikt als solitair, ook voor op het balkon. Hoogte circa 2 meter. Groeit buitengewoon langzaam. Heel mooie soort."
Hier heb ik ook geen ervaring mee, helaas.
Ik heb geen idee hoe de verkrijgbaarheid van de verschillende soorten is. Wél weet ik uit ervaring
dat klimop zich heel makkelijk laat stekken in water, dus misschien kan je er op die manier ook
wel aankomen. Succes ermee!
Amerikaanse site, niet alle cultivars die hier beschreven worden zijn even makkelijk te vinden, maar als je de cultivars die je wel kan vinden hier na leest kom je ook al ver.
Heeft er soms iemand ervaring met de gewone "hedera helix". Dit is een traag groeiende klimop, met kleine blaadjes, in tegenstelling tot de meer bekende soorten zoals de "hedera helix hibernica" bijvoorbeeld.
Ik vraag me af: traaggroeiend, wat dit betekent. Misschien dat dit welk elk jaar een centimeter of 50 omhoog komt? Ik denk dat hij ook minder sterk zal vertakken?
WDM, voor zover ik het goed heb is de Hedere helix onze wilde klimop, maar onderschat hem niet in groei. Als hij zich goed voelt zal hij everzeer een muur of boom inpalmen.
Wat je haag betreft, ik heb er bij mij voor gezorgd dat ik in de groeiperiode de jonge uitlopers tussen de omhijning vlocht om er zeker van te zijn dat hij regelmatig aan bijde kanten vastzat.