Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
mijn krulwilg staat op 6 meter afstand van het huis van mijn buurman. in zijn voor-en zijgevel zijn 2 schuinopolopende scheuren door de verzakking van zijn fundering. hij beweert dat dit te wijten is aan mijn krulwilg die ongeveer 6 meter hoog is en nogal uit de kluiten gewassen. hij wil die krulwilg weg en meer dan waarschijnlijk de kosten voor de herstelling en versteviging van zijn fundering op ons afschuiven. kan iemand advies geven? hartelijk dank.
Chris, laat hier een boomverzorger naar kijken. Oordelen op een afstand, zonder iets te hebben gezien, lijkt me niet verstandig om daar een uitspraak over te doen. In ieder geval heel veel succes.
wie ben ik natuurlijk maar ik geloof daar niks van, over het algemeen neemt men aan dat wortels omgeveer 0.75kubieke meter innemen per kubiek kroon(iets minder bij rijkere grond) , echter hoe en waar die wortels zitten weet je niet, dat een krulwilg wortels zou hebben op 6m afstand van de stam is al straf en nog straffer zou zijn dat die wortels op 6m afstand nog zo sterk zijn om een fundering aan te tasten.
bovendien zijn funderingen geen oppervlakkige dingen die je eventjes kunt omhoog duwen, maar echt dikke beton die 0.6-1.5 meter diep zit
ik geloof er natuurlijk ook niets van maar terwijl zitten we er wel mee. het zijn volgens de buurman niet de wortels zelf die schade toedienen, maar wel het feit dat die wortels al het water uit de omgeving opslorpen en op die wijze de verzakking doet gebeuren. in de winter zijn die scheuren minder groot dan in de zomer omdat mijn boom-uiteraard-vooral in de zomer water optrekt. volgens een studie van een wetenschappellijk bureau zou het vooral met tertiaire klei als ondergrond zijn dat dit zich voordoet.
een gronddoorsnede (bekomen van de milieudienst van de gemeente) duidt aan dat de ondergrond vooral zand en leem is en pas op 16 meter diepte een kleilaag (en dan nog vermengd met zand) vastgesteld is. mijn buurman heeft reeds een offerte voor een grondanalyse voor 1600€, dat belooft als zijn funderingen moeten hersteld worden-kosten die hij uiteraard op ons wil afschuiven. de familiale verzekering is reeds ingeschakeld en die zullen uiteraard indien nodig ook de nodige expertises uitvoeren moest het verder escaleren. groetjes
Fluctuaties in het grondwaterpeil worden veel meer beïnvloed door de weeersomstandigheden dan door de aanwezigheid van bomen in de buurt. Het is perfect te berekenen hoeveel water de wilg verdampt. Het is ook perfect te berekenen hoe groot het water bufferend vermogen is van de bodem.
Dit is zowat het gekste verhaal dat ik ooit gehoord henb, maar als je buurman een expert kan vinden die kan aantonen dat zijn verhaal klopt kun je op de rechtbank natuuurlijk wel problemen hebben.
Het lijkt me in ieder geval zo dat de fundering van zijn huis niet voldoet, en dat probleem kan hij niet op jou afschuiven.
Ik denk dat zijn architect veel meer schuld treft dan jouw boom. En hij zou misschien beter zijn gazon ook eens doodsproeien want dat gras gebruikt ook water... Een raad: als hij een expertise laat uitvoeren, zorg dat hij dat ook doet!!! Want als jouw onwentede advocaat het moet halen van een andere die met stapels 'bewijzen' van een expert ligt weet je al wat er zal gebeuren. Trouwens: jouw boom staat verder dan de wettelijke minimumafstand ...
De wettelijke afstand van een boom tot de perceelsgrens is vijf meter. Indien deze zes meter bedraagt mag hij zeggen wat hij wil of mag hij op zijn kop gaan staan, maar die boom zal wettelijk gezien mogen blijven staan.
De wortels van een krulwilg of een andere wilg zijn helemaal niet gevaarlijk voor funderingen van normaal gebouwde huizen. Zeker niet als die op zo'n afstand staat. Sommige woekerende bamboesoorten kunnen ergere schade veroorzaken aan terrassen of paden, maar nooit door deftige huisfunderingen.
De wettelijke afstand van een boom tot de perceelsgrens is vijf meter. Indien deze zes meter bedraagt mag hij zeggen wat hij wil of mag hij op zijn kop gaan staan, maar die boom zal wettelijk gezien mogen blijven staan
Hier is het zelfs 2m afstand van de perceelsgrens voor bomen
hartelijk dank voor de zeer vele adviezen. eventjes nog een kleine rechtzetting. de afstand van de krulwilg is 6 meter tot aan de woning van de buurman. onze boom staat op 1.3 meter van de perceelgrens. in het kanton waar wij wonen (aalst-oost-vl.) is de verplichte afstand voor hoogstam tussen boom en perceelgrens slechts 85cm! zijn argument is natuurlijk dat die wortels ook onder zijn tuin doorgroeien (en dat werd door de vrederechter reeds beaamd).
hartelijk dank voor de zeer vele adviezen. eventjes nog een kleine rechtzetting. de afstand van de krulwilg is 6 meter tot aan de woning van de buurman. onze boom staat op 1.3 meter van de perceelgrens. in het kanton waar wij wonen (aalst-oost-vl.) is de verplichte afstand voor hoogstam tussen boom en perceelgrens slechts 85cm! zijn argument is natuurlijk dat die wortels ook onder zijn tuin doorgroeien (en dat werd door de vrederechter reeds beaamd).
wortels groeien zeker verder door, maar dat die zoveel water opslorpen dat zij huis verzakt is gewoon belachelijk, zijn funderingen voldoen gewoon niet, wat als het een echt droge periode is, sleept hij dan god voor de rechter ??
daar ben ik me zeer goed van bewust dat dit gaat geld kosten! daarom heb ik mijn familiale verzekering ingeschakeld. het kan ons dan-hopelijk-alleen een franchise van 200€ kosten. als het inderdaad verder gaat is het dan aan de verzekeringen om de zaak maar verder uit te vechten. mijn verzekeringsagent heeft reeds de nodige informatie en heeft die doorgespeeld naar het hoofdkantoor. ze wachten alleen op een seintje van mij-als de zaak escaleert-om in aktie te schieten. ik denk wel dat ze gaan wachten op de resultaten van de tegenpartij alvorens zelf stappen te ondernemen. ik ben zeker van zin om op deze site het vervolg van deze onverkwikkelijke historie verder te melden!
groetjes! chris
Ik heb mijn krulwilg wel weggehaald omdat mijn oprit sterk omhoog werd gedrukt. Enkele straten verder heeft de gemeente wilgen weggehaald omdat en funderingen en rioleringen kapot gingen. De kans dat de wilg schade kan veroorzaken aan de fundering is dus zeer waarschijnlijk wel aanwezig. Toch zou ik eerst een deskundige ernaar laten kijken voordat de buurman de kosten op jou verhaalt.
hoi om dat ik maar een kleine hof heb wil ik wat struiken en planten in potten zetten dat ik die dan ka gebruiken gaat en kunt ge mij zeggen welke groetjes
eindelijk nog eens nieuws. mijn buurman heeft in verband met die krulwilg en de scheur in zijn gevel kontakt opgenomen met zijn brandverzekering. deze mensen zijn komen kijken en beraden zich nu over eventuele verdere stappen. als de problemen veroorzaakt worden door een grondverzakking komt de brandverzekering tussen, dit valt natuurlijk nog af te wachten,
wat ik niet meer wist (mijn echtgenote heeft me dat herinnerd) is het feit dat de grond waarop de woning is gebouwd opghoogd is en dat er op die plaats lang geleden een vijver geweest is, niet supergroot maar toch...