Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik had(2-tal jaar) vernomen dat er in Engeland een algemene schimmelinfectie was en men waarschuwde toen al(BBC2/Garderners World)dat dit zou overgaan naar het vasteland.
Ik heb vele meters buxus en verzorg deze exact volgens het boekje.Preventief(o.w.v.,zie BBC) spuit ik regelmatig met een middel tegen aardappelziekte,omdat dit werkt tegen 4 schimmels.
Sinds een maand beginnen ineens en willekeurig,stukken haag bruin te worden en in enkele weken zijn de planten dood.Bij de buren is precies hetzelfde aan de gang en ook van vrienden en kennissen verneem ik dat hun buxus afsterft.Bij diegenen die hun tuin door een firma laten verzorgen,hoor ik dat deze tuinonderhouddiensten ook spuiten.Ik kon nog niet aan de weet komen met welk product en of het ook werkt.
In het BBC tuinprogramma zei men toen ook ode planten en geen oplossing.
Ik probeer nu de oorzaak(schimmel???) te achterhalen om dan misschien een oplossing te vinden.
Het is echt geen zicht,een kaarsrecht buxushaagje van pakweg 50m waarin verschillende stukken dood zijn.
Men moet afgevallen blaadjes verwijderen en niet op de composthoop gooien, als het om de schimmel Volutella buxi of pseudonectria rousseltana gaat. Snoei tevens alle aangetaste twijgen terug, tot in het gezonde hout. Vergeet u niet u gereedscahp te ontsmetten. Bestrijding: Een middel met koper als werkzame stof (in Nederland niet meer toegestaan) In België kan met bordeauxe pap gebruiken.
Enkele mlieuvriendelijke middelen zijn:
40 gram Equisetum = Paardestaart te koken samen met 2 liter water, gedurende een half uur. Laat dirt mengsel nog twee etmalen trekken, zeef alles en vul aan tot 10 liter.
Zeewierextracten: verkrijgbaar bij biologische speciaalzaken. Leest u dan de gebruiksaanwijzing.
Uiengier: Stop een flinke bos uien met bol, stengel en blad in een emmer met water. De emmer met de uien blijft gedurende vier dagen op een koele plaats staan. Zeven en spuiten.