Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Door de vele regen van de laatste tijd hebben de planten en bomen veel te lijden van de hoge waterstand. Een regen bui en de tuin staat weer blank, De grondwater stand is hier in de lagelanden zo hoog dat het niet meer weg zakt. Waardoor de meeste beplanting er erg onder te lijden heeft ,vooral de rozen. Behalve de hortensia’s,daar is het feest voor. Hopen dus maar op wat droger weer. Sterkte gewenst en hopen op wat droger weer. Groeten Klaas
Hier (droge zandgrond) is de bodem momenteel minder droog dan "normaal" (bestaat dat nog?) en zowat alle planten reageren daarop met heel uitbundige groei, bloei en vruchten.
Vorige week al de eerste vijgen gegeten. ("Normaal" is dat pas half augustus.) Ik kan me niet herinneren dat ze ooit zo groot waren. Bij eentje gaf de weegschaal 96 gram aan! Ze zijn, door de schaarsere zon, wel minder zoet dan vorige jaren. (En dit jaar ook nog geen aantasting door de vijgenskeletteermot gezien.)
Maar je kan hier nog altijd een emmer water omkappen zonder dat je er aan de oppervlakte iets van merkt.
Het probleem met de klimaatverandering is dat je met veel dingen rekening moet houden. We kunnen zowel langdurige hittes en droogtes krijgen als lange vochtige periodes en intense regens. Hevigere stormen komen er sowieso ook. En als de Golfstroom effectief zou stilvallen (en volgens sommige wetenschappers is dat een scenario dat zich sneller zou kunnen voltrekken dan oorspronkelijk verwacht), wordt het hier (in het noorden en westen van Europa) een heel pak frisser.
Misschien even zoeken op "klimaattuin"? (Ik vind wel nog geen sites die ook rekening houden met een mogelijke afkoeling in onze Lage Landen.)
Een van de terugkerende tips is om relief aan te brengen in je tuin. En dat kan zelfs in een kleine stadstuin.
Planten die niet dol zijn op natte voeten kan je op heuveltjes zetten of in verhoogde bakken met open bodem.
Afhankelijk van je ondergrond en de "normale" waterstand, kan je in de dalen wadi's, buienborders, moerastuinen, poelen of vijver(tje)s maken, elk met hun typische beplanting.
En ja, er zijn planten die overweg kunnen met zowel natte voeten als droge(re) periodes.
Je kan overtollig water ook laten afvloeien naar een ingegraven container. Al dan niet gemakkelijk bereikbaar vanaf de oppervlakte. Al dan niet met open wanden om het water alsnog in de bodem te laten infiltreren, of om het zo lang mogelijk vast te houden zodat je een buffer hebt voor droogtes.
Het lijkt me hoe dan ook gemakkelijker om je tuin aan te passen aan de omstandigheden dan je te ergeren aan omstandigheden waar je (te) weinig impact op hebt.