Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb een korte vraag...
Graag wil ik een lange strook van rozen in het verlengde van mijn hekwerk gaan aanplanten. Dit zou op zichzelf geen probleem zijn, maar ik heb wel bepaalde criteria, en ik vraag me af of het onderstaande mogelijk is.
Ik ben op zoek naar rozen die:
- Sterk geuren
- Niet al te hoog worden (maximaal 1 meter)
- Geen of minimaal doornen hebben (i.v.m. honden en snoeien)
- Verschillende kleuren
- Lange bloeitijd
Ik besef me terdege dat dit best veeleisend is, maar het kost ook wel wat om circa 30m2 aan te planten. Misschien in het verlengde van mijn vraag: is het zaaien van rozen ook een optie of is dit een complex en langdurig project.
Het belangrijkste criterium vergeet je: gevoeligheid voor ziekte.
Sommige rozen, vooral ver doorgekweekte hybriden, zijn gevoelig voor diverse aantastingen zoals luis, echte meeldauw, valse meeldauw, sterroetdauw, rozenkever etc.
Als je op zandgrond tuiniert: bezint eer ge begint met rozen. Op klei groeien en bloeien rozen als een tierelier, op zandgrond zijn ze een schim wat ze zijn op kleigrond.
Botanische rozen komen veelal soortecht uit zaad terug (afhankelijk of er andere rozen in de buurt staan). Zaad van rozen moet gestratificeerd worden aleer het kan kiemen. Zaad van hybriden kan van alles opleveren, je weet nooit precies wat eruit komt.
Mijn advies: plant iets wat makkelijker in het onderhoud is en minder gevoelig voor ziektes en plagen.
Ik weet niet waar je woont...Indien mogelijk, breng een bezoek aan het rosarium in Lottum. Die hebben mij al meermaals zéér goed en tot tevredenheid geholpen. https://rosariumlottum.com/
Minn ouderlijk huis staat op brabants "klapzand". De rozen doen het daar allemaal prima en bloeien net zo goed als een tierelier. De rozen komen allemaal van Rosarium Lottum.
Kijk hier kan ik zeker mee verder. Merci!
Ziektes had ik trouwens wel over het hoofd gezien. Ik had namelijk de indruk dat rozen makkelijk in onderhoud zijn.
Ik weet trouwens niet of er nog andere alternatieven zijn die ook voldoen aan de genoemde criteria, maar rozen hebben ergens mijn voorkeur omdat ze ook een erg lange bloeitijd hebben.
Goede verzorging en op de juiste plek planten is erg belangrijk bij rozen. Zoek planten uit met een AGM keurmerk. Dat betekent Award of Garden Merit en wordt toegekend door de RHS (Royal Horticultural Society) aan kwalitatief sterke planten en variëteiten.
Als alternatief voor rozen: dwergvormen van de vlinderstruik. Te denken valt aan aan o.a. meer Buddleja 'Blue Chip' of vlinderstruiken uit de 'Petite' serie. Onderhoud: in maart/april terug snoeien, verder de uitgebloeide bloemen in de zomer wegsnoeien, dat bevordert de doorbloei (zelfde als bij veel rozen). Vlinderstruiken kunnen met droogte overweg, geen onbelangrijk aspect na de derde droge zomer op rij.
Dank jullie wel voor de goede tips.
Ik zal eens kijken wat ik komend jaar ga aanplanten. Vlinderstruiken zijn blijkbaak ook heel makkelijk te stekken, dus dit kan wel een heel goed alternatief zijn.
Thanks!