Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Beste tuinexperts,
Ik heb wat problemen met mijn clematis cartmanii avalanche sinds een aantal dagen. Voornaamste problemen :
- gaatjes in bladstengels die groter worden en na paar dagen afbreken op dat punt
- gaatjes in (jonge) bladeren
- bij nieuwe beginnende bladeren zijn de uiteinden zwart
Van het eerste probleem, aangezien het meeste opvalt, heb ik een foto bijgevoegd.
Hij heeft een dikke maand echter zeer goed en snel gegroeid.
Ik heb wel de indruk dat de bladstelen die niet afgeknakt geweest zijn door die gaatjesvorming nog groeien. Al groeien ze met gebreken.
Ik heb dezelfde plant ook nog staan een 10 tal meter verder en die begint het ook wat te krijgen. Deze plant staat in grote bak op de eerste verdieping. Planten krijgen voldoende zonlicht.
Iemand een idee? Dank is groot, was goed aan het groeien, nu vrees ik er voor.
zeker ben ik niet, maar het zou wel eens vraat van de taxuskever kunnen zijn.
De aaltjes van deze kever leven onderaan is de grond.
Waarschijnlijk is er wel een middel om deze te bestrijden.
Lijkt me geen vraat van de taxuskever, je zou dan ook zeker vraat aan het blad moeten zien. Deze kevers produceren geen aaltjes maar leggen eitjes in de grond die uitgroeien tot larven. Deze larven vreten aan de wortels en kunnen hierdoor schade aan de plant berokkenen. De larven zijn te bestrijden met aaltjes.
Wat het dan wel is? Vraat van een of andere kever (maar dus niet de taxuskever!) of een slak heeft een tijdje geleden van de stengel gevreten. De wond lijkt mij aan het genezen dus ik zou me daar niet al te veel zorgen over maken. Gaatjes in bladeren wijst ook op slakkenvraat maar vraat door rupsen is niet uit te sluiten. Als het rupsen zijn, is dat zeer gemakkelijk te controleren want die moeten dan nog op de plant te vinden zijn. Slakken zijn voor 's nachts actief.
Bruine bladpunten bij nieuw blad zou schade kunnen zijn door een combinatie van felle zon, wind en lage relatieve luchtvochtigheid. Een foto van het blad kan meer duidelijkheid geven.
Foto blad toegevoegd. Dit is een nieuwe groei stengel van 5 dagen oud maar blad wordt gekarteld en zwart gevormd.
Bladeren beginnen ook af te vallen van nieuwe stengels nu.
Misschien verwelkingsziekte ?
UPDATE: Ik was net even aan het kijken naar dezelfde plant die op de eerste verdieping groeit in een bloembak. Daar heb ik ook gaatjes in de bladeren (weliswaar veel minder), echter in de blaadjes zag ik een soort slijm (wat waarschijnlijk inderdaad wijst op slakken).
Vallen slakken ook bladstengels aan? Indien ja dan kan het inderdaad een goede reden zijn, door de gaten wordt dan de sapstroom geblokkeerd en vallen de bladeren af. De gaten komen enkel in de relatief nieuwe stengels, bij degenen die reeds "verhout" zijn, komen er geen gaten in.
Als stengels nog jong en mals zijn dan kunnen slakken daar aan knabbelen. Zodra deze wat harder worden hebben slakken ze niet meer nodig. De beschadigingen aan de stengel die je op de eerste foto ziet zijn oppervlakkig en echt niet de oorzaak dat de plant zijn blad laat vallen.
Bij verwelkingsziekte gaat het blad eerst slap hangen en wordt binnen enkele dagen bruin. In de regel blijft het dorre blad aan de plant hangen. Lijkt bij jouw plant geen sprake van te zijn.
Zwart puntjes van het blad zie ik op de laatste foto amper. Lijkt mij eerder dat een slak daar aan heeft gezeten.
Als een plant zonder duidelijke reden zijn blad laat vallen dan ga ik meestal denken aan problemen met de wortels. Overmatig water geven kan leiden tot aantasting van de wortels en vaak heeft dit zijn weerslag op het blad.
Wat ik bij mij niet bij mijn clematis wel eens heb ontdekt is de groene schildwands of de nimfen ervan. Onlangs heb ik nieuwe nimfen ontdekt op bepaalde planten. Bij toeval, want ik had geen idee hoe ze eruit zagen. Maar in het vroege voorjaar zaten een heel stel bij en tussen de voet van een beginnende/opkomende clematis, en daar zag ik zwartige stompjes uiteinden, aangekloven uitlopers.
De gaatjes kunnen ook kleine groene rupsen zijn. Of slakken.
Nou, dus genoeg keus, maar wél vervelend...succes!