De Bosvrouwe schreef:
van "Copper Beauty" anders zijn.
Nee hoor.Op de kleur na precies hetzelfde. Geel valt natuurlijk meer op dan paars-donkerrood op donkergroen, en daardoor lijken die van de "koperen schoonheid" groter. "Gezichtsbedrog", weet je nog wel?
Om volledig te zijn, eigenlijk is er nog een derde verschil tussen de twee "Henryi's". De "koperen schoonheid" slingert zich met zwier naar 5 m hoogte en meer. De "gewone" Henryi" gaat al niet veel hoger dan 3 meter.
Voor beiden natuurlijk op voorwaarde dat er in de nodige klimdraadjes werd voorzien. Een dunne katoendraad (waarmee men knopen vastnaait) gespannen tussen twee ooghaken is ideaal. De ooghaken moeten dan wel stevig en diep in de muur zijn geschroefd geweest, want indien niet stevig genoeg dondert het hele zaakje na een aantal jaren naar de begane grond.
Jawel, zo is het hier ooit eens vergaan. Eigen schuld, dikke bult.
Tenslotte, deze twee soorten slingeren zich weliswaar naar omhoog maar breiden zich slechts beperkt in de breedte uit.
Voor wie een "vervanger" voor de klimop zoekt dus niet meteen de meest aangewezen keuze. En inderdaad, zoals reeds werd opgemerkt, een groenblijvend gelijkaardig iets als de klimop is er niet.
Op de foto een "doodgewone" Henryi van reeds een zevental jaartjes uit. Niet alleen de bamboestokken zijn er om het zaakje omhoog te houden, onder het groen bevinden zich nog een supplementair aantal haken en ogen. Absoluut noodzakelijk.
Centraal in het groen nestelen merels of winterkoninkjes, volgens het principe "wie eerst haalt, eerst maalt".
[afbeelding verwijderd niet-https]
Tussen haakjes, de plant aan de muur aan en boven de dakgoot is een vijfbladige wilde wingerd. Parthenocissus quinquefolia.