Het zijn geen Campanula portenschlagiana (= Dalmatiëklokje of 'zodenvormend klokje'), want deze zijn inderdaad maar 10-20 cm. groot en staan trouwens momenteel volop in bloei!
Wat in jouw tuin staat (voor zover de foto duidelijk genoeg is) is de Campanula poscharskyana (= 'kruipklokje'), deze worden inderdaad 40 cm. hoog en staan nog niet in bloei. Dat ze zo plat vallen kan te maken hebben met te weinig water, want het redelijk grote bladoppervlak doet water sneller verdampen. Maar... eens ze volgroeid zijn wordt plat vallen eigenlijk wel wat normaal, want het is een kruipend klokje, waarbij de stengels over de grond kruipen om over een groter oppervlak hun zaad te kunnen verdelen dat na de bloei uit de zaaddozen zal vallen.
Bij de Campanula portenschlagiana gebeurt dit voortkruipen over de grond niet, want hier zijn het de wortels die onder de grond verder uitspreiden. Dit verklaart ook meteen waarom C. portenschlagiana het 'zodenvormend klokje' wordt genoemd omdat het zo een goede bodembedekkers zijn. De Campanula poscharskyana is veel minder een goede bodembedekker, net omdat ze eens ze volgroeid zijn plat vallen en zich uitspreiden met hun taaie stengels.
Je zou het trouwens ook gemakkelijk aan de vorm (en kleur) van de bloem moeten kunnen merken, dit is een Campanula portenschlagiana:
[afbeelding verwijderd niet-https]
En dit is de Campanula poscharskyana:
[afbeelding verwijderd niet-https]
Je kan merken dat de uiteinden van de bloemblaadjes wat scherper en langer zijn dan de eerder afgeronde bloemblaadjes van de C. portenschlagiana + de kleur is ook wat blauwer en lichter dan het paarsblauwe van de C. portenschlagiana. De tweede foto zou je dus bekender moeten voorkomen dan de eerste...
Dit zijn foto's van mijn verzameling Campanulaceae, nog veel meer foto's van bovenstaande soorten Campanula's + nog heel wat andere soorten kan je bekijken op
http://www.thelordofcantecroy.be/CampanulaCollection.html