Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Maar ik heb een vraag.
Mjin vriendin heeft vorig jaar februari een mooie witte orchedee gekregen en die heeft gebloeid tot juli vorig jaar en daarna heeft ze niet meer gebloeid.
Ze stond altijd in een hoekje van de kamer waar ze wel wat donker stond maar nu hebben we haar verplaatst naar een plaats met meer licht (2 maanden terug) en nog steeds geen bloem of nieuw blad gezien tot de dag van vandaag.
Verder hebben we nog niet verpot of de bloem tak geknipt of speciale mest gegeven en ze staat gewoon in de huiskamer waar het overdag rond de 21 graden worden en s'nachts gaat de kachel terug naar 15 graden.
Waar kan het aan liggen ?
Heb er foto's bij gedaan omdat ik niet precies weet welke soort dit is.
We breken meestal de tak waar de bloemen aan hebben gezeten af en dan loopt hij bij ons weer gewoon uit. maar voor de rest heb ik er niet zoveel verstand van.
Mooie gezonde plant heb je daar. Maar tussen de bloeiperiodes moet je wel rekenen op ongeveer negen à 10 maanden.
De oude bloemstengels mag je afknippen tot boven de derde oog.
Van mij ook een dikke welkom hier bij ons!
Moetje
ik verwijder na de bloei altijd de volledige stengel. Daarna gaat de plant zelf op een vensterbank naar het westen gericht, waar er geen verwarming is, enkel de warmte die eventueel van de woonkamer of dergelijke komt. Hier
krijgt dan af en toe eens water. Er mag nooit water in de pot vanonder staan. Mest krijgen ze zelden, 1x per jaar, als ze geluk hebben dat ik er eens aan denk
Na een paar maandjes heb ik altijd een nieuwe bloemstengel of 2.
ik heb nu een^paar mini phaleonopsis en een gewone die uitgebloeid zijn..
de uitgebloeide stengel afknippen op twee a drie ogen lees ik overal,maar die staan nog fris en groen,ook bij de plant op de foto van dit topic is dat zo....
in mijn orchideeenboekje staan dan weer dat je die stengel pas mag afknippen eens hij dor is ,maar dan kan hij toch niet opnieuw uitlopen aan zo een oog??
ik denk dat ik 1 gewoon zo ga laten en 1 dus inderdaad afsnijden......
Denk eerder dat ik dan iets verkeerd doe, ik moet toch altijd ongeveer 9 à 10 maanden wachten. Ik bedoel wel vanaf de ene bloem volledig uitgebloeid is tot de andere bloeit. Het vormen van een nieuwe bloem duurt toch ook wel ongeveer een maand en een bloem houdt soms tot vier maanden, dus op die manier klopt het wat Parodias zegt. Toch ook eens de truc met de azijn uitproberen.
En wat het insnoeien van de stengel betreft: ik heb er eentje die altijd verder bloeit bovenaan de stengel, die knip ik dus niet af. Op die manier heeft deze eens een volledig jaar bloemen gehad. De stengel is ondertussen zeker 40 cm lang.
Ik heb redelijk wat ervaring met deze planten; ik verzamel al jaren allerlei orchideeën maar koop ze meestal wanneer ze al uitgebloeid zijn en in afprijzing staan. De verschillende hybriden die tegenwoordig op de markt zijn, zijn veel gemakkelijker in de verzorging dan de echte soorten, en zullen meestal gemakkelijk tot (her)bloei komen.
De phalaenopsishybriden zijn met stip de gemakkelijkste orchideeën, met een klein aantal planten ben al je verzekerd van bloemen gedurende het ganse jaar! En dat zonder verwarmde serres, maar gewoon in de huiskamer.
Ik laat in principe altijd de bloeisteel staan, veel soorten blijven immers doorbloeien op de bestaande bloeisteel, die alsmaar langer wordt. Bij degenen die niet door willen bloeien zie je meestal dat de bloeistengel indroogt vanaf de punt naar beneden toe. Dit afsterven gaat in heel veel gevallen gepaard met het uitlopen vanop een lager gelegen oog, soms zelfs vanuit twee of drie ogen tegelijkertijd! Een algemene regel is er niet uit te trekken, maar mijn ervaring is dat een plant gemakkelijker opnieuw uitloopt op een bestaande bloeistengel naarmate de bloemen kleiner zijn. Bij kleinere bloemen zie je ook vaak dat de bloemstelen zich vertakken.
Ik zal nooit in het groene gedeelte van een bloemsteel knippen, als er een uitloper verschijnt knip ik het droge gedeelte wel weg.
Wanneer de bloeisteel volledig ingedroogd is, geef ik een rustperiode. Bloeiende planten staan bij mij aan een zuidgericht venster, weliswaar beschermd door een vitrage tegen het zonlicht. De rustperiode krijgen ze dan aan een noordgericht venster. Van zodra er weer een bloeisteel verschijnt, verhuis ik weer. Zo doe ik dit al enkele jaren, met veel succes.
Ik heb er zo eentje, wit met roze stippen, die heeft het jaar rond bloemen op dezelfde stengel die ondertussen zeker een halve meter lang is. Er komen steeds maar nieuwe knoppen aan.
Vond dit al raar want mijn andere planten doen dit niet. Ik heb er zo ongeveer dertig ondertussen, thuis en op kantoor samen en dat is de enige die dit doet.
Deze orchidee bloeit als sinds de doop van mijn zoontje (februari 2006) op het moment heeft hij 48 bloemen..Ik geef gewoon kraantjes water en geen voeding en hier lukt dat met al mijn orchideeën prima Ik heb er zo'n stuk of 11 in totaal.
IK heb al een paar jaar orchedeien die elk jaar bloeien in het
voorjaar op de vensterbank op het zuiden.
als ze uitgebloeid zijn knip ik ze af op twee knoppen af en gaan dan
naar boven en geef ze niet teveel water.
als ze wwer naar beneden gaan verpot ik ze met orchedeen grond
in een schaal met daarin de pot en wat tillandsia .b]